TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hulusi Akar, Amerikan medyasında düşen insansız hava aracının alınması noktasında boğazların açılmasına ilişkin talep olduğu hakkında konuştu. Akar, “Dün bildiğiniz gibi böyle bir hadise meydana geldi. Rusya Federasyonuna ait uçaklarla Amerikan hava kuvvetlerine ait bir drone arasındaki ilişki çerçevesinde bir drone’un düştüğü bilgisini aldık. Olayı yakından takip ediyoruz. Bizim de çeşitli temaslarımız var. Bu konudaki gelişmeleri de bizler, kendi içimizde ve muhatabımız Amerikalılar ile görüşmek suretiyle makul ve mantıklı şekilde çözmek konusunda gayret gösteriyoruz, çalışıyoruz. Uhulet ve suhuletle çözülmesinden yanayız” dedi.

ABD'ye ait düşen uçağın alımı için Boğazlardan geçiş izni verilip verilmeyeceğine dair konuşan Akar, “Çalışıyoruz. Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, külliye ile yakın iletişim halindeyiz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz” açıklamasında bulundu.

'120 GÜN UZATILMASI HAKKINDA GÖRÜŞMELERE BAŞLADIK'

Tahıl koridorunun uzatılması hakkında sorulan soruya ise Hulusi Akar şu şekilde cevap verdi:

Biz tahıl koridorunun 120 gün uzatılması talebiyle görüşmelere başladık. Rusya ve Ukrayna tarafıyla arkadaşlarımız gerekli görüşmeleri yaptılar. Biz de bakanlar düzeyinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Tabii bugüne kadar çok sayıda gemi, tahıl ve diğer yiyecek maddelerinin taşınmasını gerçekleştirdiler ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdılar.

'24 MİLYON TONDAN FAZLA MİKTAR VAR'

24 milyon tondan fazla miktardan bahsediyoruz. Bunun tabii hem bölgeye hem dünya barışına, fiyatlara, istikrara çok ciddi şekilde katkıları oldu. Bu nedenle bunun devamı gerçekten önemli. Bu manada, 2 ay yerine 120 gün olması konusunda temaslarımızı sürdüreceğiz. Taraflar bunları değerlendirecekler, Rusya ve Ukrayna kararını verecek.

'BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE BİZİM GİBİ DÜŞÜNÜYOR'

Bu arada Birleşmiş Milletler de (BM) bizimle aynı şekilde düşünüyor. Arkadaşlarımla bazı temaslar, görüşmeler oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde, kısa sürede olumlu bir şekilde çözmeye çalışacağız.

‘120 gün’ diye başladık görüşmelere. Onlar ’60 gün’ dediler, Rusya tarafı ’60 gün’ diyor. Bunun 120 gün olmasının daha faydalı olacağını düşünüyoruz, değerlendiriyoruz. Karar, tarafların kararı. Onlar karar verdikten sonra derleyip toplayıp sonuca gitmeye çalışacağız.
(DHA)