İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis siyasi yasağın arkasında İBB'nin büyük bir ekonomik güç olması ve iktidarın tekrar geri alma isteği olduğu öne sürüldü.

İBB'nin 2023 yılı bütçesi 115 milyar 250 milyon lira olarak onaylanmasının ardından İSKİ ile İETT de dahil edildiğinde, toplam büyüklük 163 milyar liraya ulaşıyor. İBB’nin 2023 yılı toplam bütçe geliri ise 95 milyar 250 milyon lira olarak hesaplandı.

İmamoğlu hakkında verilen hapis ve siyasi yasak kararının arkasında iktidarın İstanbul’u ve bu bütçeyi tekrar yönetme arzusu olduğu tartışılıyor. İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, "İstanbul’u ısrarla geri almak istemelerinin sebebi parayı, lojistik imkânları ve sosyal yardım imkânlarını yönetmek. Mesela bir miting oluyor, eskiden İETT otobüsleri bedava çalışırdı. Şimdi böyle bir imkân yok. Onları kullanamıyorlar. Eskiden Yenikapı’da yaptıkları o mitingleri artık yapamıyorlar. Cemaat ve vakıflara aktarılan paralar da kesildi. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman orayı bir şekilde tekrar ele geçirme gayreti oluşturuyor. Bunu da hukuku kullanarak baskıyla yapmaya çalışıyorlar. İBB’nin korkunç imkânları var. İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder. İstanbul’u kaybettiler, ilk seçimde Türkiye’yi kaybetmek istemiyorlar. O yüzden İstanbul’u bir türlü nasıl geri alabiliriz, bunun derdindeler" ifadelerinde bulundu.

"İBB’nin bu sosyal destekleri halk nezdinde bir değer kazanıyor. Bu durum da mevcut iktidarı rahatsız ediyor. İBB’nin bu denli büyük hareketleri, askıda fatura, çocuklara dağıtılan sütler, yurtlar, 75 bin öğrenciye verilen burslar, kurban bağışları onları rahatsız ediyor. İBB yönetimi yeniden AK Partiye geçerse bu paraları yine kendilerine yakın olan cemaat, vakıf ve derneklere dağıtılacağını düşünmek için kâhin olmaya gerek yok. İBB onların kollarını, kanatlarını kırdı.

İBB ellerindeyken denetimden uzaklardı. Daha kolay para çevrilebiliyordu. Parayı hem ihale hem hizmet boyutuyla kendi yandaşlarına yönlendirebiliyorlardı. Öte yandan bu davanın asıl amacı Ekrem Bey’in siyasi olarak önünü kapatmak. Bir yandan da Ekrem Bey üzerinden 6’lı masanın içine bir bomba bırakmak istediler. Ancak hem 6’lı masadan hem de kamuoyundan bu tepkiyi beklemiyorlardı" dedi.

İBB'NİN SEÇMEN GÜCÜ

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise iktidarın İBB’yi yönetirken en büyük seçmen kitlesine İBB üzerinden ulaştığına dikkat çekti.

Subaşı, “İlçe belediyelerini de İBB’den finanse ediyorlardı. AKP’li ilçe belediyelerinin ‘Yaptık’ dedikleri her şeyi İBB yapmış. Onun yerine şimdi merkezi yönetimle, bakanlıklarla işbirliği yaparak proje yapıyorlar. Belediyecilik değil merkezi yönetiminin şubesi gibi davranıyorlar. CHP’li belediyeler bu ekonomik güçten yoksun olduğu için projelerini kendi olanaklarıyla yapıyor” dedi.

'TEK KURUŞUNA ZEVAL GELMEZ' 

İBB Başkanı İmamoğlu, İBB’nin 2023 Yatırım ve Hizmet Bütçesi’ni kasım ayı meclis toplantısında kamuoyuna tanıtırken “Bütçemiz adaletli, disiplinli, bereketli olacak ve bu bereketi tüm İstanbullular yaşayacak, hissedecek. Artık İstanbul’un bütçesi emin ellerde. Tek kuruşuna zeval gelmez. Tek kuruşuna ayıp edilmez” ifadelerini kullanmıştı. (CUMHURİYET)