Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından  25-26 Mart Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 ton altını var." iddiasının doğru olmadığı vurgulanan bültende, şu ifadelere yer verildi:

"19 Mayıs 2018 tarihinde İsviçre gazetesi BZ Basel'de kaleme alınan haberin içeriğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsi mal varlığıyla ilgili bir iddia bulunmamakla birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın altın rezerviyle ilgili bir tasarrufundan bahsedilmektedir. İlgili haberde ABD'nin külçe altın deposu olarak bilinen Fort Knox'ta tutulan Türkiye'ye ait 29 ton altının 10 tonunun İngiltere'ye, kalan 19 tonun ise İsviçre'nin Basel merkezli Uluslararası Ödemeler Bankası’na aktarılacağı ifade edilmektedir."

DİPLOMA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaydının bulunduğu Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Lisans Diploma Defteri'nden paylaşılan belgenin doğru olmadığı da belirtildi. 

Paylaşılan belge ile ilgili, "Diploma kayıt sırasında 1. kadın 1936 doğumlu, 2. sırada Erdoğan 1954 doğumlu, 3. sıradaki kadın 1939 doğumlu" iddiasının doğru olmadığı vurgulandı.

Söz konusu belgede doğum tarihleri yanlış aksettirilerek bir algı oluşturulmaya çalışıldığı, belgenin birinci sırasında yer alan mezunun iddia edildiği gibi 1936 değil, 1956 doğumlu, üçüncü sırada yer alan mezunun ise yine iddia edildiği gibi 1939 değil, 1959 doğumlu olduğunun açıkça görüldüğü ifade edildi.