Bitki, yulaf lapası ve ekmek yapmak için kullanıldığı Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor.Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir aralıkta yetiştirilebileceğini gösteriyor.

Etiyopya, Awasa'dakiHawassa Üniversitesi'nden Dr.WendawekAbebe, "Bu, gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmanın ele alınmasında gerçekten önemli bir rol oynayabilecek bir mahsul" dedi.

‘AÇLIĞA KARŞI AĞAÇ’

Enset veya "sahte muz", muzun yakın bir akrabasıdır, ancak Etiyopya'nın yalnızca bir bölümünde tüketilmektedir.Bitkinin muz benzeri meyvesi yenmez, ancak nişastalı sapları ve kökleri fermente edilebilir ve yulaf lapası ve ekmek yapmak için kullanılabilir.Enset, yaklaşık 20 milyon insanın beslenmek için ona güvendiği Etiyopya'da temel bir maddedir, ancak başka yerlerde yetiştirilmiyor.

Tarımsal araştırmaları ve modelleme çalışmalarını kullanan bilim insanları, önümüzdeki kırk yıl boyunca potansiyel enset aralığını tahmin ettiler. Mahsulün potansiyel olarak 100 milyondan fazla insanı besleyebileceğini ve Etiyopya ile Kenya, Uganda ve Ruanda da dahil olmak üzere diğer Afrika ülkelerinde gıda güvenliğini artırabileceğini buldular.

Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden çalışma araştırmacısı Dr. James Borrell, "Onu bir mahsul olarak kesinlikle benzersiz kılan bazı gerçekten sıra dışı özellikleri var. İstediğin zaman ekersin, istediğin zaman hasat edersin. Bu yüzden ona açlığa karşı ağaç derler" dedi.

YENİ BİTKİLER ARANIYOR

Etiyopya, Afrika'da kahve ve diğer birçok ürüne ev sahipliği yapan önemli bir mahsul evcilleştirme merkezidir.İklim değişikliğinin Afrika ve ötesinde temel gıda ürünlerinin verimini ve dağıtımını ciddi şekilde etkileyeceği tahmin ediliyor.

Birkaç temel ürüne olan güven göz önüne alındığında, dünyayı besleyecek yeni bitkiler aramaya artan bir ilgi var. Yediğimiz tüm kalorilerin neredeyse yarısı üç türden geliyor: pirinç, buğday ve mısır.Dr. Borrell, "Bir tür olarak küresel olarak kullandığımız bitkileri çeşitlendirmemiz gerekiyor çünkü şu anda tüm yumurtalarımız çok küçük bir sepette" dedi. (BBC)