Acılı anneden Kınık'ın para teklifine isyan
Acılı anneden Kınık'ın para teklifine isyan
İçeriği Görüntüle

AK Parti, yeni infaz yasası ile ilgili kanun teklifini Meclis'e sundu.

Kanun teklifinin detaylarını açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler'in açıklamaları şu şekilde:

"Katılımcı bir anlayışla, hakim ve savcılarımızın, baro görevlilerimizin katılımıyla beraber uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz.

Hukukun üstünlüğünü esas alan adalet anlayışıyla önümüzdeki günlerde de devam edeceğiz. Bu kanun teklifi yalnızca bir başlangıç.

30 maddeden oluşan kanun teklifini Meclis'e sunduk.

Adalet Komisyonu Başkanlığı'na havale edilecek. Yarın, cumartesi ve önümüzdeki günlerde komisyon çalışmalarının planlaması biraz sonra arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirilecek.

2002'den beri birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Aksayan yönlerin iyileştirilmesi, sistemin sonuç verici çalıştırılabilmesi amacıyla kanun teklifini hayata geçirdik.

Yerelde görev yapan hakim ve savcılarımızın, STK'larımızın temsilcileriyle uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz.

Bu kanun teklifimiz bir başlangıç, devam edeceğiz.

Bu kapsamda” Teklifimizde 9 farklı kanunda değişiklik ya da düzenleme getiriyoruz. İnfaz adaletinin sağlanması başta olmak üzere, caydırıcılığın sağlanması ve toplumumuzun trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanmasıyla toplumdaki huzurun güçlendirilmesini amaç ediniyoruz.

Koşullu salıverilme tarihine kadar geçirmesi gereken sürenin en az 10’da birini ceza infaz kurumunda geçirmesini sağlamak istiyoruz. Cezanı etkinliğini artırmayı hedefliyoruz.

Cezası az olan, kamuoyunda yatarı olmayan şeklinde ifade edilen durumlarda da 2 yılın altındaki cezalarda, 1 yıllık denetimli serbestlik içerisindeki dönemin 5 günden aşağıda olmamak üzere 10’da birini ceza evinde geçirmesini sağlamak istiyoruz.

Bakımını sürdüremeyecek mahkumların infazı konutlarında olacak.

Bazı suçların cezalarının artırılması ve hususlarının da yeniden düzenlenmesini önerdik. Kamu düzeni ve toplum nezdinde cezasızlık algısının düzeltilmesini amaçladık. Tehdit suçlarının cezalarını belirli miktarda artırılmakta, halk arasında ses ve gaz fişeği atan silahlar da bu kapsama alınmaktadır.

AYM’nin yakın zamanda iptal etmiş olduğu erişimin engellenmesiyle ilgili olarak, kişinin şeref ve onuru açısından da bir güvence oluşturması bakımında 5651 sayılı kanunda AYM’nin aradığı koşullar çerçevesinde düzenleme yapmış bulunuyoruz.

Özellikle Terörsüz Türkiye yolunda çok inançlı, çabalarımız var. İnşallah, toplumumuzun güvenliği noktasında, bu yolda önümüzdeki günlerde de çok ciddi çalışmalarımızı, varsa ihtiyaçlar çerçevesinde kanun hazırlıklarımızı devam ettireceğiz."'