Ortaya çıkacak mali ve insani yıkımı düşündükçe ürperdiğini belirten Bakan Cleverly, Fransa lideri Emmanuel Macron'un, Avrupa'yı gelecekte Tayvan konusunda olası bir ihtilafta ABD’den uzaklaştırma girişimleri ve Pekin'le ihtiyatlı bir angajmanın sürmesini destekleyen sözlerinden farklı olarak, “hiçbir ülke kendisini Tayvan'daki savaşın yansımalarından koruyamaz” dedi.

‘HAYATİ DENİZ YOLU TAYVAN BOĞAZI’

Tarafları statükoyu değiştirmek için tek taraflı eylemlere dikkat etmelerini belirterek "Dünyadaki konteyner gemilerinin yaklaşık yarısı, Avrupa'ya ve dünyanın uzak köşelerine giden mallarla dolu bu hayati sulardan [Tayvan Boğazı] her yıl geçiyor. Tayvan gelişen bir demokrasi ve özellikle gelişmiş yarı iletkenler için küresel tedarik zincirlerinde çok önemli bir bağlantı noktasıdır” ifadelerini kullandı.

‘2,6 TRİLYON DOLARLIK TİCARETİN SONU OLUR’

Cleverly, “Nikkei Asia'ya göre, Boğazı geçen bir savaş sadece bir insanlık trajedisi olmayacak, aynı zamanda 2,6 trilyon dolar değerindeki dünya ticaretini de yok edecek. Hiçbir ülke kendisini savaşın etkilerinden koruyamaz. Mesafe, bu feci darbeden küresel ekonomiye ve hepsinden önemlisi Çin'e hiçbir koruma sağlamayacaktır” şeklinde ekledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER