Ekonomi

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! İade süreci değişiyor

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret ve uzaktan alışverişlerde tüketicilerin haklarını korumaya yönelik önemli düzenlemelere imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karara göre, iade sürecine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler, tüketicilerin mağduriyetini önlemeyi hedefliyor. İşte yeni düzenlemenin detayları…

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile birlikte, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişikliklerle, tüketicilerin iade masrafı ödememesi sağlanacak ve e-ticaret platformlarının sorumlulukları artırılacak. Yeni düzenlemelerle, tüketicilerin haklarını ihlal etmeye yönelik uygulamalar ortadan kaldırılacak.

İADE SÜRECİNDE TÜKETİCİNİN MASRAFI YOK 

Yeni düzenlemeyle iade sürecindeki masraflar tamamen tüketicinin üzerinden alınmış oldu. “13. maddenin üçüncü fıkrası hükmü saklı kalmak üzere” ibaresi tamamen yürürlükten kaldırıldı. Aynı maddenin 5. fıkrası ise değiştirilerek, şu önemli kararlar alındı:

*Satıcının belirlediği taşıyıcı ile yapılan iadelerde, tüketici herhangi bir ücret ödeme zorunluluğuna sahip olmayacak.

*Satıcı, taşıyıcı bilgisi vermezse, tüketiciden ücret talep edilemeyecek.

*Eğer satıcının belirttiği taşıyıcı, tüketicinin bulunduğu yerde hizmet vermiyorsa, iade işlemi ücretsiz olarak satıcı tarafından düzenlenecek.

*E-ticaret platformları üzerinden yapılan sözleşmelerde, taşıyıcı bilgisi eksikse ya da tüketici taşıyıcıya ulaşamıyorsa, bu sorumluluk aracı hizmet sağlayıcıya ait olacak.

ZORUNLU ÖN BİLGİLENDİRME VE TÜKETİCİ HAKLARI 

Yönetmeliğin 5. maddesinde yapılan bir diğer önemli değişiklik ise, cayma hakkı ile ilgili bilgilendirme metinlerinin daha açık ve anlaşılır hale getirilmesidir.

Artık, bu hakların nasıl kullanılacağına dair bilgiler, açıkça tüketiciye sunulacak. Ayrıca, tüketicilere, hakem heyeti ya da arabulucuya başvuru yaparak, gerektiğinde tüketici mahkemesine başvuru yapabilecekleri bilgisi de sağlanacak.

YENİLİKLER 1 OCAK 2026'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenlemeler, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek. E-ticaret ve uzaktan alışveriş işlemleri, yeni düzenlemeler çerçevesinde daha güvenli ve adil bir hale gelecek.

Buna karşın, 4 Eylül 2024'te düzenlenen 28. Tüketici Konseyinde gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri sonucu değişiklikler yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerimizin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması şeklindeki uygulamanın korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı. Böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un temel amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır."

- Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek

Açıklamada, tüketicilerin sıklıkla kullandıkları elektronik ürünlerden cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinin mesafeli olarak alışverişe konu edilmesi halinde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişikliğin de yeniden gözden geçirildiğine işaret edilerek, bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldığı belirtildi.

Böylece, söz konusu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkanının korunduğu vurgulanan açıklamada, "Tüketicilerimizin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflenmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Yürürlüğe 1 Ocak 2026'da girmek üzere, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru bilgilendirilmesi amacıyla ön bilgilendirme formunda düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formu aracılığıyla tüketici uyuşmazlıklarına yönelik olarak parasal limitler dahilinde tüketici mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesine dava açmadan önce arabulucuya başvurulması şartına ilişkin bilgiye de yer verilmesi zorunluluğu düzenleme altına alınmıştır. Bu doğrultuda, tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarına azami ölçüde özen gösterilmesine Bakanlığımızca devam edilecektir."