NASA, depremleri ölçmek için Ay yüzeyine sismograf yerleştirecek NASA, depremleri ölçmek için Ay yüzeyine sismograf yerleştirecek

İran'da başta başkent Tahran'da olmak üzere pek çok akaryakıt istasyonunda aksaklıklar yaşandığı açıklandı. İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, söz konusu aksaklıkların bir 'yazılım sorunundan' kaynaklandığını belirtirken, İsrail basını, İran'daki akaryakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre, Fars haber ajansı, konuya ilişkin haberinde, "Ülke çapında bazı istasyonlarda yakıt sisteminde bir yazılım sorunu olduğu teyit edildi; uzmanlar halihazırda sorunu çözmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı. Fars, siber saldırı ihtimalinin yadsınmadığını aktardı. İran Petrol Bakanı Javad Owji de devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ülkedeki yakıt istasyonlarının yaklaşık yüzde 70'inde aksaklıklar yaşandığını, 'dış müdahalenin' ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Owji, "Gaz istasyonlarının en az yüzde 30'u çalışıyor; diğerleri hizmetlerindeki aksaklıkları kademe kademe çözüyor" ifadelerini kullandı. 

'HACKTİVİST' GRUPTAN SALDIRI 

İsrail ordu radyosuna dayandırılarak verilen haberde, İsrailli bilgisayar korsanlarının İran'daki yakıt tedarik sistemine siber saldırı düzenlediğini ve Tahran'da birçok benzin istasyonunda hizmetlerin aksadığını duyurdu. İsrail'in The Jerusalem Post (JP) haber sitesi ise 'Yırtıcı Serçe' (Gonjeshke Darande) isimli bir 'hacktivist' grubun siber saldırı düzenlediğini ve ülkedeki gaz istasyonlarının çoğunun saldırıdan etkilendiğini yazdı. 

POMPALARIN ÇOĞU HİZMET DIŞI KALDI

Buna göre, konuya ilişkin açıklama yapan grup, "Bugün bir siber saldırı daha düzenledik; İran çapında gaz pompalarının çoğu hizmet dışı kaldı. Bu siber saldırı, İslam Cumhuriyeti ve vekillerinin bölgedeki saldırganlığına tepki olarak yapıldı. (İran dini lideri) Hamaney; ateşle oynamanın bir bedeli vardı" ifadelerini kullandı. İran'ı bir ay önce 'uyardıklarını' söyleyen grup, bunun 'yapabileceklerinin sadece bir parçası olduğunu' savundu.

Siber saldırıdan etkilendiğini iddia ettiği gaz istasyonlarının sunucularından aldığını ileri sürdüğü ekran görüntülerini de paylaşan bilgisayar korsanları, daha önce de İran'da gaz istasyonları, demiryolu sistemi ve çelik fabrikalarına benzer saldırlar düzenlediğini duyurmuştu. 2021 yılında düzenlenen bir siber saldırı sonucu benzin satışları sekteye uğramış, ülke çapında akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmuştu.