Xi, Çin'in resmi yasama meclisinde yaptığı konuşmada iktidardaki Komünist Partinin planları hakkında ayrıntı vermedi. Ancak Pekin, 2012'de iktidara gelmesinden bu yana giderek daha iddialı hale geldi ve Uluslararası Para Fonu'nda ve gelişmekte olan ülkelerin arzularını yansıtmadığını söylediği diğer kuruluşlarda değişiklik çağrısında bulundu.

‘KÜRESEL YÖNETİŞİM REFORMU’

Ülkenin on yıllardır en güçlü lideri olan Xi, Çin'in "küresel yönetişim sisteminin reformu ve inşasına aktif olarak katılması" ve "küresel güvenlik girişimlerini" desteklemesi gerektiğini söyledi. Xi, bunun "dünya barışına ve kalkınmasına pozitif enerji" katacağını söyledi.

Yurt dışında Pekin, Washington, Tokyo, Moskova ve Yeni Delhi'nin kendi pahasına stratejik nüfuzunu genişleteceğinden endişe duyduğu ticaret ve inşaat girişimlerini teşvik etmek için ikinci en büyük ekonomi olarak Çin'in ağırlığını artırdı.

Bunlar arasında, Güney Pasifik'ten Asya'ya, Afrika'dan Avrupa'ya uzanan bir dizi ülke boyunca limanlar, demiryolları ve ticaretle ilgili diğer altyapıyı inşa etmek için milyarlarca dolarlık Kuşak ve Yol Girişimi yer alıyor. Çin aynı zamanda ticaret ve güvenlik girişimlerini de teşvik ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER