İsrail ve Hamas arasında Katar'ın arabuluculuğunda varılan 4 günlük geçici ateşkes ve esir takası anlaşması bu sabah itibarıyla yürürlüğe girdi. Varılan uzlaşma kapsamında İsrail Hapishane Servisi'nin salıverilmesi beklenen Filistinli tutuklu kadın ve erkek çocuk için gerekli süreci başlattığı bilgisi paylaşıldı.

'39 KİŞİ KIZILHAÇ KOMİTESİNE TESLİM EDİLECEK'

Reuters'a konuşan Filistinli bir yetkili de Hamas'ın elindeki 13 rehineyi serbest bırakması karşılığında tutuklu 24 kadın ve 15 çocuğun İsrail tarafından serbest bırakılacağını bildirdi.

Filistinli mahkumlardan sorumlu Qadura Fares, tamamı Batı Şeria veya Kudüs'te tutulan kadın ve çocukların bugün yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) İsrail'in Ofer askeri hapishanesinden Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim edileceğini bildirdi. Haaretz, 39 tutuklunun Ofer'e götürülmek üzere Damon ve Megiddo hapishanelerinden ayrıldığını aktardı. Hamas'ın da serbest bırakacağı 13 rehineyi aynı saatte salıvermesi bekleniyor.

REHİNELER REFAH ÜZERİNDEN SERBEST BIRAKILACAK

Haaretz gazetesinin aktardığına göre, İsrail Hapishane Servisi de varılan anlaşma kapsamında serbest bırakılması beklenen Filistinli tutukluların salıverilmesi için gerekli işlemleri başlattı. Kurumdan yapılan açıklamada, bu kişilerin Ofer hapishanesinden Batı Şeria'daki Beituniya kontrol noktasına getirileceği bilgisi paylaşıldı. Açıklamaya göre, bu kişiler, ardından buradan evlerine gitmek üzere serbest bırakılacak.

Zelenski: Adil bir barışa giden yol Haziran ayında başlayabilir Zelenski: Adil bir barışa giden yol Haziran ayında başlayabilir

Gazze'de tutulan ve bugün TSİ 17.00'de serbest bırakılması beklenen 13 rehinenin de Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçmesi bekleniyor.

İSRAİL ORDUSU REHİNELERİ MISIR'DA TESLİM ALACAK

Haaretz gazetesinin paylaştığı bilgiye göre, taraflar arasında varılan anlaşma, Hamas'ın ateşkes süresince rehineleri Gazze'de tutulduğu yerlerden alarak Kızılhaç'a teslim etmesini, Kızılhaç'ın da bu kişileri Gazze-Mısır sınırına getirmesi bekleniyor. Sınırı geçtikten sonra İsrail Güvenlik Kuvvetleri (IDF) Mısır'da rehineleri teslim alacak.

Ardından serbest bırakılan rehineler İsrailli yetkili ve temsilciler tarafından sağlık kontrolünden geçirilecek ve aileleri ile telefon konuşması yapmaları sağlanacak. Acil tıbbi müdahale ve tedaviye ihtiyacı olan rehineler ise Soroka Hastanesi'ne kaldırılacak. İsrailli rehinelerin yerel saatle 18.00'de İsrail'e varması bekleniyor.

Buna göre, Hatzerim Hava Üssü'ne götürülecek olan rehineler, buradan sağlık kontrolüne götürülecek ve aileleriyle bir araya gelmeleri sağlanacak. Bütün rehinelerin en az 2 gün hastanede kalması bekleniyor.

İSRAİL ORDUSU: HAZIRLIKLA TAMAMLANDI

Öte yandan, İsrail ordusu da bir açıklama yaparak bugün serbest bırakılmaları planlanan 13 İsrailli rehineyi karşılamak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ordu, ilgili bakanlık ve güvenlik birimleriyle Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak kadın ve çocuklardan oluşan 13 rehineyi karşılamak, ardından sağlık ve diğer gerekli desteği sağlamak için belirli noktaları hazır hale getirdi.

'HASSASİYET VE SABIRLA YAKLAŞIN'

AA'nın haberine göre, ordu sözcülüğü, basın ve kamuoyundan 'esirler ve ailelerinin mahremiyetine saygı duymalarını, olaya hassasiyet ve sabırla yaklaşmalarını' talep ederken, sadece resmi açıklamaları takip etmeleri ve diğer 'propaganda araçlarına' itibar etmemeleri çağrısında bulundu.

İsrail ordu kaynakları, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak esirlerin Mısır'dan dört helikopterle taşınacağını, helikopterlerde üç asker ve iki doktorun yanı sıra ordu personelinden bir kişinin bulunacağını aktardı.