Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla İstanbul Boğazı'nda tur düzenleyen teknelerin sayısı artarken, bu turların özellikle akşam vakti ve yüksek ses ile eğlenceler düzenlemesi çevre sakinlerini rahatsız etmeye başladı.

Üsküdar Salacak sahilinde oturan Ozan Özkan, "Bir gün mezdeke, bir gün pop, bir gün arabesk çalıyor. Evlerin içine uyandıracak kadar yüksek ses geliyor" ifadelerini kullandı.

'HEMEN MÜDAHALE EDİLİYOR'

İstanbul Deniz Turizmi Araçları ve Yat İşletmecileri Derneği (İSTDENTAD) Başkanı İzzet Demirtaş, "Bu tür şikâyetler bize de geliyor, biz de dernek olarak yüksek sesle müzik yapan arkadaşları uyarıyoruz. Desibeli de güvenlik güçleri ölçüyor. Yanlış bir ses varsa, yüksek bir ses varsa hemen gerekli müdahaleyi yapıyorlar ve limana bildirerek ceza kesiyorlar zaten" diye konuştu.

'UYANDIRACAK KADAR YÜKSEK SES GELİYOR'

Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte İstanbul Boğazı'ndaki tur teknelerinde düğün, nişan, mezuniyet töreni programları düzenlenmeye başladı. İstanbul'a gelen turistleri de gezdiren tur teknelerinden gece geç saatlere kadar yüksek sesle müzik yayını yapılması, sahil şeridinde oturanları rahatsız ediyor. Üsküdar, Salacak sahilinde oturan Ozan Özkan, çektiği video ile rahatsızlığını sosyal medya hesabından dile getirirken, "Özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında akşam saat 22.00'den 00.00'a kadar tur teknelerinden çok rahatsızız. Boğaz turu yapıyorlar, özellikle Kız Kulesi'ni geçip bu bölgede saat yarıma kadar 45 dakika, 1 saate kadar çok yüksek sesle müzik oluyor. Bir gün mezdeke, bir gün pop, bir gün arabesk çalıyor. Sadece sahilde oturanlar değil, 1-2 sıra arkasında da evin içerisinde duramıyorsunuz. Evin içerisinde uyandıracak kadar yüksek ses geliyor" dedi.

'DESİBEL KONTROLÜ YAPILIYOR'

İstanbul Deniz Turizmi Araçları ve Yat İşletmecileri Derneği (İSTDENTAD) Başkanı İzzet Demirtaş ise, "Bu tür şikayetler bize de geliyor, biz de dernek olarak yüksek sesle müzik yayını yapan arkadaşları uyarıyoruz. Zaten bunun en büyük denetçisi bilindiği gibi deniz polisi, sahil güvenlik, liman polisi, Çevre ve Şehircilik. Belediye de şimdi devreye girdi, bunlar zaten bu tip tekneleri, ses yapabilecek desibeli aşan tekneleri denetliyorlar. Geceleri bu işe çıkan irili ufaklı 30-40 tane tekne vardır. Saat saat desibel düşüyor. 90 desibelden başlıyor, saat ilerledikçe 80'e, 70'e, 60'a böyle düşüşleri var. Desibeli de güvenlik güçleri ölçüyor. Yanlış bir ses var ise, yüksek bir ses var ise, hemen gerekli müdahaleyi yapıyorlar ve limana bildirerek ceza kesiyorlar zaten" diye konuştu.
(DHA)