UBS, hükümet garantileri ve İsviçre Merkez Bankası’ndan 100 milyar frank likidite yardımı ile desteklenen bir devralmada güç durumdaki rakibini satın almak için 3 milyar frank (3.24 milyar dolar) hisse senedi ödemeyi kabul etti. 

Credit Suisse'nin her 22.48 hissesi için 1 UBS hissesi olarak değerlendirilen fiyat, ikinci bankayı geçtiğimiz haftada piyasa kapanış fiyatının yarısından daha düşük bir değerde olacak. İşlem, UBS'nin Credit Suisse'deki 5,4 milyar dolara kadar zararı karşılamasını gerektiriyor.

AVRUPA HAMLEDEN MEMNUN

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Legarde, birleşme hakkında "İsviçre makamlarının hızlı hareket etmesini ve aldığı kararları memnuniyetle karşılıyorum. Düzenli piyasa koşullarını yeniden tesis etmek ve finansal istikrarı sağlamak için araçlardır. Bölgenin bankacılık sektörü dayanıklı olsa da, politika araç setimiz, gerekirse euro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını sürdürmek için tam donanımlı" dedi. 

‘BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK’

İsviçre'nin en büyük iki bankasının birleşmesi bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Batılı hükümetler ve merkez bankaları, bu ayın başlarında ABD'deki Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflas etmesinin ardından art arda gelen banka iflaslarını önlemeye çalıştı.

Birleşmenin ardından banka, 5 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olacak. UBS Başkanı Colm Kelleher, İsviçre'nin Bern kentinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilere, satın almayı kapatmak ve başarılı kılmaktan başka "seçenek" olmadığını söyleyerek "Bu, İsviçre'nin mali yapısı ve küresel finans için kesinlikle gerekli" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER