İsviçre, yakında hayata geçireceği yasakla Fransa, Belçika ve Avusturya'yı takip edecek. Ayrıca, sağlık ve güvenlik nedenleriyle yüze takılan şeyler yasaktan muaf, yani salgın nedeniyle takılan yüz maskeleri yeni yasadan etkilenmeyecektir.

ÖRGÜTLER YASAĞA KARŞI

Müslüman feminist bir sosyal hareket olan Les Foulards Violets'in üyesi Ines Al Shikh, “Bu açıkça İsviçre'deki Müslüman topluluğuna yönelik bir saldırı ve burada amaçlanan Müslümanları daha da damgalamak ve ötekileştirmektir” dedi.

İsviçre İslami Örgütler Federasyonu yaptığı açıklamada, "Bu sembolik politika, kadın ve erkek Müslümanlara yöneliktir ama kendi değerlerini baltalayan İsviçre'nin tamamına zarar veriyor" dedi.

Bern ve Cenevre bölgelerinden otelciler ve turizm profesyonellerinden oluşan bir ittifak da Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısını azaltacağı gerekçesiyle yasağa karşı çıktı.

HotellerieSuisse organizasyonundan Nicole Brändle Schlegel, "Burka yasağı, açık ve hoşgörülü bir turizm destinasyonu olarak itibarımıza zarar verir" dedi.

"AÇIKÇA SALDIRI YOK"

Yasağın destekçileri, bunun aynı zamanda şiddet yanlısı sokak protestocularının ve futbol holiganlarının maske takmasını durdurmayı amaçladığını ve referandum metninde açıkça İslam'dan veya "peçe" veya "burka" kelimelerinin olmadığını söylüyorlar. Müslümanlar 8.6 milyonluk İsviçre nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Müslümanların kökeni çoğunlukla Türkiye, Bosna ve Kosova'dan yaklaşık 390 bin kişiyi oluşturuyor. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com