Japonya Savunma Bakanlığı, Çin'in artan askeri hamlelerinin arasında 2026 yılında konuşlandırılmak üzere uzun menzilli füzeler geliştirmek ve seri üretmek için ülkenin en büyük savunma yüklenicisi Mitsubishi Heavy Industries ile yaklaşık 380 milyar yen (2,8 milyar dolar) değerinde sözleşme imzalandığını duyurdu. 

Savunma Bakanlığı’nın hamlesiyle, Mitsubishi'nin Tip 12 füzelerinin çeşitli versiyonlarının geliştirilmesine de yeşil ışık yakacak. Bu, Japonya'nın önümüzdeki beş yıl içinde askeri harcamalarını neredeyse iki katına çıkarmasının ardından yapılan hamlelerden biri. 

Bakanlık, sözleşmelerin Mitsubishi'nin kara, deniz ve hava atışları için Tip 12 füzelerinin geliştirilmiş versiyonlarını ve uzak adaların savunması için bir hipersonik balistik füzeyi içerdiğini bildirdi.

‘ÖNLEYİCİ SALDIRI YETENEĞİ’

Kalkınma planı, Çin, Kuzey Kore ve Rusya'dan gelebilecek potansiyel tehditleri caydırmak için askeri gücünü önemli ölçüde artırmayı amaçlayan Japonya'nın Aralık ayında duyurduğu yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi’ne dayanıyor. Yeni strateji, Japonya'nın savaş sonrası ordusunu sınırlandırma taahhüdünden keskin bir kopuş olarak önleyici bir saldırı yeteneği geliştirmeyi içeriyor.

Başbakan Fumio Kishida, Japonya'nın ayrıca 2026'dan itibaren konuşlandırılmak üzere bin 600 kilometre uzaktaki hedefleri vurabilen 400 ABD yapımı uzun menzilli Tomahawk seyir füzesi satın aldığını söyledi.

Japonya, önümüzdeki beş yıl içinde askeri harcamalarını neredeyse ikiye katlayarak 43 trilyon yene (315 milyar dolar) çıkarmayı planlıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER