Başkent Auckland'da düzenlenen basın toplantısında Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, başbakan oldukları için tanıştıklarını söylediler. Başbakan Ardern, erkek liderlerin aynı soruyla karşılaşıp karşılaşmayacağını sorarak "İki kadının tanışması sadece cinsiyetlerinden dolayı değil" dedi. 

Yeni Zelanda merkezli radyo ağı Newstalk ZB'den erkek bir gazeteci, görüşmelerin nedenini sordu: "Pek çok insan, ikinizin sırf yaş olarak yakın olduğunuz ve pek çok ortak noktanız olduğu için mi tanıştığınızı merak edecek."

Başbakan Ardern, "Barack Obama ve John Key'e benzer yaşta oldukları için tanışıp tanışmadıklarını hiç kimsenin sorup sormadığını" merak ettiğini söylemek için soruyu yarıda kesti. ABD eski Başkanı Barack Obama ve Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı John Key, 1961 yılında dünyaya geldiler.

‘CİNSİYETİMİZ NE OLURSA OLSUN…’

42 yaşındaki Ardern, "Elbette siyasette daha fazla erkek var, bu bir gerçek. İki kadının tanışması sadece cinsiyetleri nedeniyle olmaz" dedi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerden bahsederek "Bugünkü görüşmemiz iki ülke arasındaki ekonomik fırsatlardan gerçekten yararlanmak için bir şans. Cinsiyetimiz ne olursa olsun bunu ilerletmek bizim işimiz" dedi. 

Yeni Zelanda'yı ziyaret eden Finlandiya’nın ilk başbakanı olan Sanna Marin, "Başbakan olduğumuz için görüştük” dedi. İkili görüşmelerinde liderler, küresel ekonomik gerileme ve yaşam maliyeti de dahil olmak üzere çok sayıda önemli konuyu ele aldıklarını söylediler.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER