Türkiye 9 saat arayla meydana gelen iki depremin meydana getirdiği ağır yıkımla mücadele ediyor. 6 Şubat günü sabaha karşı ve öğleden sonra Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 kenti vurdu. Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye de alarm verildiğini belirtti. Açıklanan son resmi verilere göre, 8 bin 574 vatandaşımız yaşamını yitirdi, 49 bin 133 kişi yaralandı. 

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, deprem bölgesi (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana) OHAL ilan etti. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Şu ana kadar 400'ü aşkın artçı sarsıntı meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, depremde toplam 6 bin 444 bina yıkıldı, yıkılanlarla birlikte toplam 11 bin 302 binaya ilişkin ise 'yıkıldı ihbarı' yapıldığı bildirildi.

ıskenderun foto
İskenderun

'SİSTEMATİK RANT SONUCUDUR'

Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, dün Adana ve Hatay’da incelemelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, gece yarısı sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoyla halka seslendi. Hatay’ın Arsuz ilçesinden seslenen Kılıçdaroğlu, “Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum. Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan’la, Sarayı'yla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. Ben halkımın kavgasını vereceğim. Sonuna kadar” dedi.

Enkaz altında alan vatandaşları arama-kurtarma çalışmalarında zamanla yarış sürüyor. 

İşte bölgeden gelen 'son dakika' haberleri...

BİTMEYEN UMUT

- Hatay'da çöken bir binadan 51 saat sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

depremden sag kurtarıldı

- Kahramanmaraş'ta 58 yaşında bir kadın otelin enkazından 52 saat sonra sağ çıkarıldı.

SON DURUMU PAYLAŞTI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası yıkıma uğrayan kentteki son durumla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Savaş, "Hatay’da son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok. İletişim hala büyük problemimiz. Bu nedenle sosyal mecraları kullanamadık. Hepimize geçmiş olsun. Kayıplarımız var. Çok üzgünüz . Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz" dedi.

-Deprem bölgelerinde enkaz altından kurtarılan 44 yaralı daha Malatya'dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri nakliye uçağı ile İstanbul’a getirildi. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi.

AFAD'DAN YENİ AÇIKLAMA

AFAD'ın saat 09.34'te yaptığı son dakika açıklamasına göre, depremlerde şu ana kadar 6 bin 234 kişinin hayatını kaybetti, 37 bin 11 kişi yaralandı. Yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775 olarak kayıtlara geçti.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Depremzede vatandaşlarımızın barınması için bölgede, 50.818 AFAD Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlandı.

Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 79 bin 110’dur. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personel afet bölgesine sevk edilmiştir."

- AFAD Hatay'da saat 10.23'te 4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 17.7 kilometre olarak ölçüldü.

- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, deprem felaketinden etkilenen Osmaniye'yi ziyaret ederek, depremzedelere 'geçmiş olsun' dileğini iletti.

- AFAD'ın SAKOM'dan aktardığı bilgilere göre, saat 09:45 itibarıyla 6 bin 957 yurttaşımız hayatını kaybetti, 38 bin 224 kişi yaralandı.

- SGK'den Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği bölgelerde ikameti bulunanlar, raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceği belirtildi.

- AFAD'ın SAKOM'dan aktardığı bilgilere göre, 7 bin 108 yurttaşımız yaşamını yitirdi ve 40 bin 910 kişi yaralandı.

- Balıkesir'den Hatay'a giden belediye ve arama- kurtarma ekipleri, Meryem ve Göksel adlı 2 komşuyu 45 saat sonra enkazdan sağ çıkardı.

- Deprem nedeniyle 10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM Başkanlığı'na  sunuldu. OHAL ilanı 9 şubat günü TBMM Genel Kurul onayına sunulacak.

- Hatay'a giden Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye erlerinden oluşan arama-kurtarma ekibi, ilk depremde yıkılan binanın enkazından 1,5 yaşındaki Masal bebeği 44 saat sonra sağ çıkardı. Sağlık ekiplerine teslim edilen bebeğin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

VEFAT SAYISI ARTIYOR

-Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinden yaptığı açıklamada, "Vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 8 bin 574, yaralı vatandaşlarımızın sayısı 49 bin 133" dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinde yapılan çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu arka arkaya yaptığı paylaşımlarda "Gelsinler tutuklasınlar" ifadesini kullandı.

-Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli yol ağında ana arterlerin hepsinin ulaşıma açıldığını, deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergah bulunmadığını bildirdi.

- Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133" dedi.

- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp, dini vecibelere uygun defnedileceğini duyurdu.

- Kahramanmaraş Elbistan'da enkaz altındaki 23 yaşındaki Danyal Budak, tam 59 saat sonra canlı olarak kurtarıldı.

- Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) uygulama eğitimi kapsamında Güneydoğu eğitimine giden 43 kişilik ekip, depreme Adıyaman'da yakalandı. Grand Isias Hotel'in enkazında kalan rehberlerden 10'u hayatını kaybetti, 19'u sağ kurtarılırken, 14'üne ise ulaşılmaya çalışılıyor. 

- Kahramanmaraş merkezli depreme Hatay’da yakalanarak yıkılan binanın enkazında hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ziyşan Işık, memleketi Bitlis’in Ahlat ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

- Türkiye Futbol Federasyonu, Kahramanmaraş İstiklal Spor'da forma giyen Hakan Doğan’ın vefat ettiğini açıkladı.