Hazine garantili projelerin bütçeye getirdiği yük artarken, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı için verilen yolcu garantisinin de tutmadığı belirtildi.

29 Ekim 2016 tarihinde hizmete giren, 20 yıl 6 ay yüklenici firmaya işletme hakkı tanınan Ankara YHT Garı’nda 14 yıl da yolcu garantisi bulunuyor.

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, yap-işlet-devret modeli ile inşa ettirilen garın işletmecisi olan Kolin-Limak-Cengiz grubuna, garanti edilen yolcu sayılarına ulaşılamadığı için 7 yılda toplam 53 milyon 516 bin dolar ödendi.
Şirketlere sözleşme gereği yolcu başına 1,5 dolar+KDV garanti ödemesi yapılıyor.

Eğitim sendikalarından yeni müfredat tepkisi: 'Dini ve milli' müfredat Eğitim sendikalarından yeni müfredat tepkisi: 'Dini ve milli' müfredat

'BİR KARA DELİK DE ANKARA YHT OLDU'

Söz konusu modeli eleştiren CHP Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Ne dolar tutulabiliyor ne garantiye ulaşılabiliyor. Bir kara delik de Ankara YHT oldu” dedi.

14 yıl süresince 106 milyon yolculuk garantisi verildiğine dikkat çeken Sarıgül, 7 yılda verilen garanti yolcu sayının 38 milyon, gerçekleşen sayının ise 13 milyon olduğunu aktardı.

“Bir yılda verilen garanti yolcu sayısına ancak 5 yılın sonunda ulaşılırken bu garantiler nedeni ile ödenen tutar da her yıl artış gösteriyor” diyen Sarıgül, bugüne kadar toplam 53 milyon 516 bin dolar ödendiğini vurguladı.

Sarıgül, “Ne dolar tutulabiliyor ne garantiye ulaşılabiliyor. Bir kara delik de Ankara YHT oldu” dedi.

Gelecek yıl itibarıyla garanti edilen yolcu sayısının 10 milyona çıkacağını kaydeden Sarıgül, “Milletin cebinden alıp şirketlere milyarları ödeyen iktidar, öğrencinin öğlen yemeğini iptal ederken emekliyi de 7 bin 500 lira maaş ile açlığa mahkûm etti” diye konuştu.

'20 KAT ARTIŞ'

Her yıl firmaya ödenen tutarın katlandığını belirten Sarıgül, lira bazında 2017 yılında 14 milyon lira olan ödemenin 2022 yılında 20 kat artarak 282 milyon liraya çıktığını hatırlattı.

7 yılda toplam ödenen tutarın 696 milyon 881 bin lira olduğuna dikkat çeken Sarıgül, “Karada dolar, demiryolunda dolar, havada avro olan garantiler 85 milyonun sırtına yük getiriyor” dedi