FIFA’nın “One Love” kol bandı üzerindeki baskısının ardından futbolun yönetim organını protesto etmek için çarşamba günkü maçın öncesinde ağızlarını kapatan Alman oyuncuların hareketine yanıt olarak geldi. 

Bu, FIFA'nın Avrupa’dan yedi takımın, ev sahibi ülke Katar'a ve insan hakları siciline bir tepki olarak görülen kol bandı takma planlarına karşı bir yanıttı.

‘KAZANDIĞIMDA ALMANIM…’

Katarlı taraftarlar, Almanya'nın 2018'de Dünya Kupası'ndan erken elenmesinin günah keçisi olduktan sonra milli takımı bırakan gurbetçi Mesut Özil'e yönelik muamelesine atıfta bulunmak için çıktılar.

Almanya doğumlu olan Özil, ülkenin futbol federasyonunu, taraftarlarını ve medyasını Türk kökenli insanlara yönelik muamelelerinde ırkçılıkla suçlayarak “Kazandığımızda Almanım, kaybettiğimizde göçmenim” demişti. 

Baskı, 2018 Dünya Kupası öncesinde Özil ve Almanya'dan takım arkadaşı İlkay Gündoğan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmesiyle başladı. Ardından bir Dünya Kupası maçından önce Alman taraftarlar tarafından tepki gösterildi. Özil'e yönelik baskı, Almanya takımının yetkililerinden Oliver Bierhoff ve dönemin federasyon başkanı olan Reinhard Grindel'in kışkırtıcı açıklamalarıyla turnuvadan sonra arttı.

mesut ozil katar

İLKAY GÜNDOĞAN ‘SİYASET BİTTİ’ DİYOR

Almanya ve İspanya'nın 1-1 berabere kaldığı Al Bayt Stadı'nda Pazar günü oynanan maçın ardından Gündoğan, bundan sonra sadece futbola odaklanmak istediğini söyleyerek "Dürüst olmak gerekirse benim bakış açım şu: Artık siyaset bitti. Katar, aynı zamanda Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk Müslüman ülke ve ben Müslüman bir aileden geliyorum” dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER