Rektör Prof.Dr. Alpaslan Ceylan, diplomatlar, akademisyenler, diaspora temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte Etibar Babayev ve Seyfullah Türksoy’un hazırladığı “Haydar Aliyev” belgeselinden bazı bölümler de gösterildi. 

Törende konuşan Azerbaycan’ın Bişkek Konsolusu Şahin İskenderov, Seyfullah Türksoy ve Etibar Babayev’in hazırladığı Haydar Aliyev belgeseli ve kitabının çok önemli bilgiler içerdiğini, geçmişin çok değerli hatıralarını geleceğe taşıdığını dile getirdi.

Vcxv

Azerbaycan’ın son 33 yılındaki tarihi hadiselere ışık tutan “Hatıralar Işığında Haydar Aliyev”kitabının  yazarı Dr. Seyfullah Türksoy, Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, bugünkü modern Azerbaycan’ın mimarı Haydar Aliyev’in Azerbaycan için olduğu kadar Türk Dünyası için de yeri doldurulamaz büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi. Gazeteci Etibar Babayev ve Seyfullah Türksoy’un üzerinde bir buçuk yıl çalışarak yayına hazır hale getirdiği “Türk Dünyası’nın Gururu Haydar Aliyev” belgeselinden de bazı bölümlerin ekrana getirildiği toplantıda, “Hatıralar Işığında Haydar Aliyev” kitabının imza etkinliği de gerçekleşti. 

Azerbaycan’dan Yeniçağ Medya Grubu ile Türkiye’den İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı’nın birlikte organizasyonuyla, Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Azerbaycan Kültür Günleri etkinliği kapsamında, Azerbaycan sinemasından bazı unutulmaz filmlerin de gösterimi yapıldı. 

Türkiye ve Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçilik temsilcileri, KTMÜ yönetimi, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği ile Kırgızistan Azerbaycan Türkleri Derneği, öğretim görevlileri ve öğrencilerin katıldığı program, Kırgızistan, Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Bvbfg

KTMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, açılış konuşmasında, "Bugün üç kardeş ülkenin buluştuğu üniversitemizde bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum." dedi.

Türk, konuşmasında, Azerbaycan'ın büyük  lideri Haydar Aliyev'in "iki devlet tek millet" sözünü, özgürlük şairi Bahtiyar Vahapzade'yi, milletvekili Ganira Paşayeva'yı, "Çırpınırdı Karadeniz" şiirinin şairi Ahmet Cevat'ı, Kafkas İslam Ordu Komutanı Nuri Paşa'yı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat deprem felaketinin ardından yardım için yorganlarını aracına bağladığı fotoğrafıyla tanınan Server Beşirli'yi de andı.

Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yemin töreninde yaptığı konuşmasındaki "Bizim ailemiz Türk dünyasıdır, bizim başka ailemiz yoktur." sözünü anımsatarak, Altay bölgesinden Kafkaslara kadar coğrafyadaki Türklerin birlik ve beraberliğinin öneminin altını çizdi.

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı  Başkanı, gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy da Türk dünyasını bir araya getiren "kültür" unsuruna işaret ederek "Azerbaycan; sanatı, kültürü, müziği, resmi, heykeltıraşı, sineması çok gelişmiş, zengin bir hazinedir." ifadesini kullandı.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, yerel seçimler için start verdi Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, yerel seçimler için start verdi

Türksoy, Azerbaycan’da pekçok kültür ve sanat faaliyetinin yanısıra geçmişte sinema sanatının da oldukça güçlü eserler verdiğini hatırlattı. 

"Azerbaycan Kültürünü Tanıtma Günleri" programı kapsamında "Dede Korkut", "Dolu" ve "Feryat" adlı Azerbaycan filmler gösterildi ve "Hatıralar Işığında Haydar Aliyev" isimli kitap tanıtıldı.