Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, ülkede Çin merkezli TikTok uygulamasının kullanımını yasaklanma kararı aldı.

Bakanlıktan 30 Ağustos 2023 tarihinde yapılan açıklamada, TikTok uygulamasının çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz etkilediği kaydedildi. Ayrıca bu yönde halktan çok sayıda şikayet geldiğini ve şikayetlerin sayısında artış olduğu bildirildi.

TİKTOK, KIRGIZİSTAN'DA YASAKLANDI

Kırım Haber Ajansı’na (QHA) göre Bakanlık, "TikTok'un, gençlerin hangi klibi tekrarlamaya çalıştığını izledikten sonra, bazıları çocukların hayatını tehdit eden kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya kullanıcıyı sürüklediğini öne sürüyor.

Bu bağlamda bakanlık, videoların içeriğini izliyor. Çocukların sağlığına ve gelişimine zarar veren bilgilerin yer aldığı bu uygulamada yaş kategorisinin kontrol edilmediğini ifade ederek; “Bakanlığımız çok sayıda itirazı dikkate alan ve yapılan izlenimler sonucunda, TikTok'un Kırgızistan'daki kullanımını durdurma kararı aldı. Kanunlara uygun olarak, kararın daha ileri düzeyde uygulanması için Dijital Kalkınma Bakanlığı'na bir yazı gönderildi" açıklamasını yaptı.

ÇOCUKLARIN HAKLARI KORUNUYOR

Bilgilere göre Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 14 Ağustos 2023 tarihinde, çocukların bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yasa onaylamıştı. İmzalanan yasa ile çocukların gelişimine zarar verebilecek yayın ve bilgilerin dağıtımının kısıtlanması ve yasaklanmasına ilişkin gereklilikler uygulanmaya başlamıştı.

Çinli ByteDance firmasına ait olan TikTok uygulaması birçok ülkede veri ihlali gerekçesiyle yasaklanıyor. Ayrıca ÇKP hükumetine veri sağladığı bilinen uygulama, Doğu Türkistan’da devam eden Uygur soykırımına verdiği destek ile de gündeme gelmişti.

VERİLERİ ÇİN YÖNETİMİ İLE PAYLAŞIYOR

Daha önce Uygulamanın sahibi olan Çnli ByteDance şirketinin, kullanıcıların kişisel verilerini Çin yönetimi ile paylaştığı ve insanların kişisel verilerini iznisiz topladığı ortaya çıkmıştı. Halı hazırda Avrupa Birliği'nin (AB) tüm kurumları, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Belçika, Danimarka, ABD, Hindistan ve Tayvan Çin merkezli TikTok'u yasaklamış durumda.

Muhammed Ali ATAYURT-Istiqlal Haber