Depremzedelere ulaştırılması gereken çadırları yardım kurumlarına para ile sattığı ortaya çıkan ve 11 ticari şirketi bulunan Kızılay, uluslararası platformlar tarafından karşılıksız ve gönüllülük esasına çalışan dernek olarak tanınmama riski taşıyor. 

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in yazısına göre, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu (IFRC), Kızılay’ın 11 ticari şirketi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Aydemir'in yazısı şu şekilde:

Tüzüğünde yer alan maddelere göre Kızılay; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşu olarak tanımlanıyor.

Bu tarz uluslararası yardım kuruluşları, faaliyetlerini kâr amacı gütmeden ve karşılıksız yürütüyor ancak son depremde de yaşandığı üzere; çadır, malzeme satışı ve Kızılay’ın bağlı 11 şirketiyle yürüttüğü faaliyetler, uluslararası çatı kuruluş IFRC ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde (ICRC) tartışma konusu oldu.

'KIZILAY KARŞILIKSIZ YARDIM YAPAN KURULUŞ STATÜSÜNDEN ÇIKARILACAK'

Bu kuruluşların, ticari faaliyetleri nedeniyle Kızılay’ı artık karşılıksız yardım yapan kuruluş statüsünden çıkarmaya hazırlandıkları ifade ediliyor. Bu karar, üst komiteler tarafından kabul edilirse Kızılay, artık uluslararası platformlarda karşılıksız ve gönüllülük esasına çalışan dernek olarak tanımayacak.

Bu durumda Kızılay’ın acil olarak yeniden yapılandırılması ve hepimizi derinden yaralayan ve kabul edilemez kararın önüne geçilmesi gerekiyor. Gerekirse ticari şirketler başka bir yapı ve teşkilat altında örgütlenebilir; buradan elde edilecek gelir oraya aktarılır.