Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampa düzenlenen saldırıda en az dokuz kişi hayatını kaybetti. ABD, Ruanda güçlerinin kampa saldırdığını iddia etti. Ruanda, ABD'nin iddialarını yalanladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 3 Mayıs Cuma günü düzenlenen saldırı 'güçlü bir şekilde' kınandı. Bakanlık, saldırının Ruanda Askeri Güçleri (RDF) ve Ruanda destekli M23 silahlı grubunun konuşlu olduğu noktalardan düzenlediğini ileri sürdü. ABD, 'RDF ve M23'ün Kongo'nun doğusundaki son dönemde yaşanan genişlemesinin endişe verici olduğunu' belirtti. 

RUANDA'DAN AÇIKLAMA: KONGO ORDUSUNA VE DESTEKLEDİĞİ GRUPLARA BAKIN

Ruanda hükümeti sözcüsü Yolande Makolo, saldırının arkasında RDF'nin olduğu iddiasını reddederek, saldırının Kongo ordusu tarafından desteklenen milislerce düzenlendiğini ileri sürdü. Sosyal medya platformu X hesabından açıklama yapan Makolo, "Profesyonel bir ordu olan RDF, asla IDP'lere (ülke içinde yerinden edilmiş kişilere) saldırı düzenlemez. Bu tür bir vahşet için Kongo ordusuna ve onun desteklediği FDLR ve Wazalendo'ya bakın" dedi.

Hindistan'da dev reklam panosu devrildi! Çok sayıda ölü ve yaralı var Hindistan'da dev reklam panosu devrildi! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Ruanda'nın Özgürleştirilmesi için Demokratik Güçler (FDLR) isimi grup, 1994 yılındaki soykırımı düzenledikten sonra Ruanda'dan kaçan Hutu yetkililerin kurduğu Hutu bir grup. Wazalendo ise Hristiyan bir tarikat. M23 grubunun ilerleyişi son aylarda Kongo'nun doğusundaki Goma kentine yaklaşmış durumda. Buralarda yaşayan binlerce kişi çevre bölgelerdeki evlerinden kaçarak kente sığınmak durumunda kaldı.