Duyuru, Priştine ile Belgrad arasındaki acil durum müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması sonrasında geldi. Müzakerelere başkanlık eden Avrupa Birliği’nin Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, sorunun Brüksel'in çıkmaza çözüm getirmeyi amaçlayan bir önerisinin Kosova tarafından kabul görmemesi olduğuna işaret etti. Borrell, Sırbistan ile Kosova sınırındaki durumu "çatışmaların eşiğinde" olarak tanımlayan istihbarata sahip olduğunu söyledi.

kosova

‘ZATEN KIRILGAN OLAN BÖLGEDE…’

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ABD Büyükelçisi Jeff Hovenier'den “yasadışı” plakalara para cezası verilmesinde 48 saatlik bir gecikme talebini kabul ettiğini söyleyerek “Önümüzdeki iki gün boyunca bir çözüm bulmak için ABD ve AB ile çalışmaktan mutluyum” diye kaydetti. Kurti'nin açıklamasından kısa bir süre önce, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price hem Kosova hem de Sırbistan'ın "zaten kırılgan bir bölgede on yıllardır zor kazanılmış barışı tehlikeye atmamak için tavizler vermesi gerekeceğine" işaret etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, anlaşmazlığın araç plakalarının kendileriyle ilgili olmadığı, ancak Priştine'nin Belgrad ile yaptığı anlaşmalara uymadığı ve Kosova'da kalan Sırplara karşı bir "hibrit savaş" yürüttüğü konusunda ısrar etti.

ARAÇLARA EL KONULACAK

Araç plakaları, Kosovalı yetkililerin baskıları birkaç kez ertelemiş olmasıyla birlikte, neredeyse iki yıldır Belgrad ile Priştine arasında bir çekişme konusu. Priştine'nin planına göre, Sırp plakasından Kosova plakasına geçmeyen sürücülere 150 avro para cezası verilecek. Ancak geçiş dönemi Nisan 2023'te sona erdikten sonra araçlara el konulacak.

Belgrad yönetimi, daha önce Kosova'daki Sırp halkının zarar görmeleri halinde ordunun harekete geçeceği konusunda uyarmıştı. Ayrılan bölgede 3 bin 700 barış gücü askeri bulunan NATO, şiddet çıkması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER