Kamyonlar, ambulans ve traktör gibi araçlar barikat olarak kullanılırken, son haftalarda polislere düzenlenen silahlı saldırılar bölgedeki gerilimi artırdı.

ACİL DURUM SİRENLERİ ÇALDI

Göstericiler, polis memurlarına yönelik son saldırılara karıştığından şüphelenilen eski bir KosovaSırp polis memurunun tutuklanmasına öfkelendiklerini söylediler. AFP’den bir muhabire göre, protesto, Sırp çoğunluklu kuzey Kosova'daki birçok şehirde acil durum sirenleri çalarak duyuruldu. Yerel basında çıkan haberlere göre, protestocular tutuklanan polis memurunun başkent Priştine'ye nakledilmesini engellemek istedi.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, eski polis memurunun son birkaç gün içinde polis memurlarına yönelik saldırılar nedeniyle tutuklanan iki zanlıdan biri olduğunu söyledi.

BOYKOT SONRASI ALEVLENDİ

Son zamanlardaki gerilim dalgası, Kosova'nın Sırp çoğunluklu belediyelerde yerel seçim planlaması ve Sırpların ana siyasi partisinin boykot edeceğini açıklaması sonrasında alevlendi.

Geçtiğimiz hafta, seçim yetkilileri oylamayı hazırlamak için Kosova'daki iki belediyeyi ziyaret ettiği sırada patlamalar ve silah sesleri duyuldu, ancak yaralanma bildirilmedi. Barikatlar kurulduktan kısa bir süre sonra Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, bir basın açıklamasıyla seçimlerin 23 Nisan'a erteleneceğini duyurdu.

Ülkedeki Sırplar, ezici bir çoğunlukla Kosovalı Arnavutlardan oluşan ülkenin kabaca 1,8 milyonluk nüfusunun yaklaşık 120 binini oluşturuyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER