Rusi düşünce kuruluşunun kara savaşı uzmanı olan Nick Reynolds, "İkmal konularını ölçmek zor, çünkü her iki taraf da operasyonel güvenlik endişeleri nedeniyle bu bilgiyi saklıyor" dedi.

Ukrayna tarafında, Rus tanklarını ve uçaklarını nakavt etmesine yardımcı olan ve batıdan tedarik edilen silahların yetersiz kaldığına dair bir endişe var. Kiev ordusu NATO zirvesi öncesinde çok sayıda silah talebinde bulundu ve İngiltere'den 5 bin füze taahhüdü aldı.

Aynı zamanda Rusya'nın ciddi lojistik kısıtlamalardan muzdarip olduğu ve bu nedenle aşırı iyimser olduğu açık olan Kiev ve Harkov'u aynı anda kuşatma ve güneyden ve doğudan saldırı düzenleme planını terk etmeye zorladığı da açık. Batılı yetkililer, kısmen ikmal sorunları nedeniyle ve aynı zamanda verdiği kayıplar nedeniyle, Rusya’nın birden fazla noktada savaşma yeteneğini kaybettiğine inanıyor.

‘UKRAYNA’DAN KARŞI SALDIRI GELİRSE…’

Rusya'nın yaşadığı zorlukların ölçeğinin önemli bir işareti, Ukrayna'nın başkentin kuzeybatısındaki İrpin bölgesinde, neredeyse savaşın başlangıcından bu yana en ölümcül çarpışmalardan bazılarına sahne olan etkili bir karşı saldırı düzenleyebilmesi olacaktır.

Reynolds, “Ukrayna'nın İrpin bölgesinde bir karşı taarruza ilişkin ilk raporları doğru çıkarsa, bu, Rusya'nın Kiev ilerleme eksenindeki tedarik sorunlarının düzeltilmediğinin önemli bir göstergesi olacak, ancak kayıplar, düşük moral ve zayıf operasyonel koordinasyonun da zarar görmesine neden olacak" dedi.

‘RUSYA AVANTAJLI KONUMDA’

Ancak hakim görüş, avantajın Rusya’da olduğu yönünde. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir batılı kaynak, "Rusya genel anlamda yararlanabileceği önemli malzeme ve personel rezervlerine sahip" dedi. Ancak ikmal hatları, bazı işgalci güçler için, özellikle de Rusya'nın en uzak doğu bölgelerinden gelenler için karmaşık.

Kiev, kilit askeri donanımların çoğu açısından, Rusya'nın Ukraynalı savunuculara ve insanlara karşı tank ve hava gücü oluşturma kabiliyetine karşı koymak için artık tamamen batıdan düzenli ve sürekli bir tedarik akışına güveniyor. Ancak bu tür üst düzey silahlar, üretilebildiklerinden çok daha hızlı bir şekilde savaşta kolayca kullanılabilir.

Silah ve mühimmat söz konusu olduğunda, Kremlin çok sayıda zayiatı tolere etmeye istekli, bu daha uzun bir savaşın Rusya'nın avantajına olacağı anlamına gelebilir. (Guardian)