Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, Konak Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla müzisyenler, sahne ve sokak sanatçılarının içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekti. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptığı açıklamada, müzisyenlerin sorunlarının çözümü için 4 maddelik bir çözüm önerisi de sundu.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’nun da katıldığı basın açıklamasına Sokak Sanatçıları Derneği, İzmir Sahne Sanatçıları Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği ve Roman Müzisyenler Derneğinin başkan ve temsilcileri de katılarak, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aktardılar. Basın açıklamasında ilk konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, şunları dile getirdi;

"SANATÇININ KORUNMASI VE DESTEKLENMESİ ANAYASAL ZORUNLULUKTUR"

"Ülkemizin ağır ekonomik koşullarında ayakta kalmak için zaten zor şartlar altında büyük bir mücadele veren; şimdi de pandeminin getirmiş olduğu kısıtlamalar, yasaklar ve olumsuzluklar nedeniyle; hayata tutunmaya çalışan müzisyenlerimizin durumuna dikkat çekmek, onların sesine, çığlığına ve mücadelesine destek olmak için buradayız. 

Ülkemizde müzik emekçileri, pandeminin olmadığı zamanlarda bile çok düşük ücretlerle, sosyal güvenceleri ve iş güvenliği olmadan, günübirlik kazançlarla, mesleklerini ve sanatlarını icra ediyorlardı. Afet, terör, salgın gibi birçok toplumsal olay olduğunda; ilk müzik ve sanat etkinlikleri iptal edildiği için, hem maddi hem de manevi olarak etkilenen ilk meslek grubu müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız oluyor.

Müzisyenlerimiz, 1 yıldır yaşanan kovid-19 salgınında da, hem işsizlik hem de sigortasız ve güvencesiz olmaları sebebiyle, ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla mücadele ediyorlar.Her şeyden önce hatırlatmak gerekir ki, Müzisyenlerimiz ve sanatçılarımız Anayasamızın koruması altındadır. Anayasamızın 64. Maddesinde; “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır” denmektedir."

 "SAZINI, KLARNETİNİ SATAN, İNTİHAR EDEN MÜZİSYENLERİMİZ VAR"

"Müzisyenlerin yaşadığı ve iktidar tarafından görmezden gelinen sorunları, sadece “zor şartlarda mücadele ediyorlar” diyerek anlatmak mümkün değildir" ifadelerini kullanan Deniz Yücel, son günlerde intihar eden müzisyenlere dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bu mesleği icra eden vatandaşlarımızın arasında, ekmek teknesi olan müzik aletlerini satarak, evindeki eşyaları satarak ailesinin, çoluğunun çocuğunun ve bakmakla yükümlü olduğu insanların karnını doyurmaya çalışanlar var. Binbir güçlükle aldığı sazını, kemanını, klarnetini, gitarını satıp; engelli yakınına, yaşlı anasına babasına bakım masrafı yapanlar var. Ve belki de en acısı, geçinmek için, kirasını ödemek için, ailesine bakmak için her şeyi yapan ama iş bulamadığı, devlet sahip çıkmadığı için bunalıma girip hayatına son veren kardeşlerimiz var.

2 çocuk babası sevgili Erdem Topuz ve sevgili Mehmet Mert El, maalesef işsizliğin ve çaresizliğin kurbanı oldular. Her iki kardeşimiz de artık aramızda değiller. Her ikisine de bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu acılar yaşanmayabilirdi. Bu kardeşlerimizi hayatta tutabilirdik. Sosyal devletin gereği yerine getirilseydi, günümüz iktidarı, kayıt altında mı, değil mi bakmadan müzisyenlerimize sahip çıksaydı ve destekleseydi; belki de Erdem ve Mehmet bugün hayata tutunabilirlerdi.

Türkiye’de müzisyenlik yapan, kazancını bu sektörden sağlayan yaklaşık 400 bin kişi var. Kültür ve Turizm Bakanlığının sadece 4 ay boyunca ve belli derneklere kayıtlı olan 30 bin müzisyene 1.000 liralık maddi yardım yapmasıyla, müzisyenlerimizin geçinmesini beklemek mümkün değildir.

Bugün esnafımızın, müzisyenlerimizin, sanatçılarımızın yaşadığı problemler ve onların beklentileri siyaset üstü bir konu olmalı. Amaç; toplumumuzun manevi ve psikolojik anlamda ruhunu doyuran bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Ancak üzülerek görüyoruz ki, bir yıldır bu insanlarımızın derdine çare olunmamış, sokak sanatçıları, müzik emekçileri, eğlence sektörü çalışanları adeta yok sayılmıştır."

"KALICI ÇÖZÜM İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART"

Geçici çözümlerin, sürekli yardımların derde çare olmadığını belirten Yücel, "Artık bu müzisyenlerimizden bazıları kredi borçlarını, ev kiralarını düşünmez hale gelmişler. Tek dertleri akşam evlerine ekmek götürebilmek olmuş durumda. İzmir’de Büyükşehir Belediyemiz sosyal belediyecilik örneği göstererek, imkanları ölçüsünde ve dernekler aracılığıyla müzisyenlerimize gıda yardımı yapıyor. Yine büyükşehir belediyemiz düzenlediği Kültürpark konserlerine katılan 500’ün üzerinde müzisyenimize maddi destekte verdi. İlçe belediyelerimizin sokak sanatçılarına verdikleri ayni ve nakdi destekler var. Ancak bu sorunun çözümü için, devletin sürekli ve planlı desteği olmak zorunda" diye konuştu. 

4 MADDELİK ACİL ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Yücel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tek kalemde yandaş bir inşaat firmasının 425 milyon lira vergi borcunu silenler, eğer bugün müzisyenlerimize, esnafımıza sahip çıkmıyorsa, bunun hesabını ne hakka, ne de halka veremezler.

Dile kolay; Türkiye’de işini kaybetmiş, 12 aydır işsiz olan, hiçbir geliri olmayan, artık borç veya destek alacağı kimse kalmamış milyonlarca insanımız var.

İnsanlar aç – insanlar işsiz – insanlar umutsuz ve çaresiz.

Zaten iktidarın kriz üstüne kriz yaşattığı milletimiz, pandemi yokken bile büyük sıkıntılar içindeyken, pandemi ile birlikte artan işsizlik, yoksulluk ve çaresizlik; halkımızı daha büyük sıkıntıların içine soktu. İşin maddi zorluğu bir tarafa, insanlarımız artık intiharın eşiğine gelmiş halde.

İşte bu sıkıntıların en büyüğünü yaşayanlardan ve artık dayanacak güçleri kalmayan müzisyenlerimizin sesinin duyulması için AKP iktidarına bir kez daha sesleniyoruz;

Zaman kaybetmeden, bir müzisyen daha hayatına son vermeden; müzisyenlerimize maddi destek verilmesini,

Var olan kredi, kredi kartı ve varsa vergi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini,

Normalleşme sürecine geçildiğinde uzun vadeli ve faizsiz olarak mesleki destek kredisinin kullandırılmasını,

Müzisyenlerimizin ve sanatçılarımızın tüm sağlık giderlerinin ve ilaç masraflarının bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.

Tüm bunlar yapıldığında bile bu kardeşlerimizin ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntılar sona ermeyecek, sadece hafifleyecektir. Bu bağlamda, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ezilen tüm kesimlerin olduğu gibi, Müzisyenlerimizin ve Sanatçılarımızın, sesi olmaya, yerel yönetimlerimizle elimizden gelen tüm desteği vermeye söz veriyoruz."

KANİ BEKO: BU SIKINTILARI HAK ETMİYORLAR

Yücel’in ardından söz alan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko da, Türkiye Büyük Millet Meclisinde de konuyu sık sık dile getirdiklerini ifade ederek "Mecliste CHP’li vekiller olarak aylardır konuyla ilgili kürsülerden yaptığımız açıklamalarla arkadaşlarımızın sesini duyurmaya çalışıyor. Artık yeter, görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun. Bizim insanlarımız intiharı ve bu büyük sıkıntıları hak etmiyorlar. Her geçen gün umudu örgütlemek gerekir. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

DERNEK TEMSİLCİLERİ: "İŞ YERLERİMİZ AÇILSIN"

Basın açıklamasına katılan müzisyen derneklerinin temsilcileri de teker teker söz alarak, 1 yıldır içinde bulundukları işsizlik ve sıkıntılara dikkat çekerek, geçici aylık destek değil, kalıcı çözüm bulunması ve iş yerlerinin açılması taleplerini dile getirdiler.