Rusya'nın bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması'nda Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesine rağmen yarışmasına izin verilecek. Organizatörlerden yapılan açıklamada, şu anda 2022 etkinliğinde hem Rusya hem de Ukrayna'dan sanatçıları ağırlanacağı belirtildi. 

Mayıs ayındaki gerçekleşecek olan yarışma, "ulusları birleştiren ve müzik aracılığıyla çeşitliliği kutlayan politik olmayan bir kültürel etkinlik" olarak nitelendirildi. Açıklamada, "Tabii ki durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" diye eklendi.

‘SİYASİ PROPAGANDA ARACI’

Ancak Ukrayna devlet yayıncısı UA:PBC, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği'ni (EBU) Rusya'nın üyeliğini askıya almaya ve bu yılki yarışmadan çıkarmaya çağırdı.UA:PBC, Rus televizyon ağlarının "Kremlin'in sözcüsü" ve Ukrayna'ya karşı "dezenformasyonun sistematik olarak yayılmasına" yardımcı olmak için "siyasi propagandanın ana aracı" olduğunu iddia etti.

Rusya'nın Eurovision’dan hariç tutulması çağrıları, Kremlin güçlerinin başkent Kiev'e yakın olan eski Çernobil nükleer santralinin kontrolünü ele geçirmesiyle geldi. 66. Eurovision yarışması, rock grubu Maneskin'in kazanmasının ardından İtalya'nın Torino kentinde yapılacak.

Geçen hafta, Ukraynalı Alina Pash, 2015 yılında Rus işgali altındaki Kırım'ı ziyaret ettiği raporları üzerine incelemeye maruz kaldıktan sonra yarışmadan çekildi. Pash, ulusal televizyon izleyicileri tarafından seçilmişti ve Shadows of ForeignAncestors adlı şarkıyı seslendirecekti. Rusya üzerinden Kırım'a girenler, Ukrayna tarafından sınırı yasa dışı olarak geçmiş sayılıyor. (Sky News)