UNESCO’dan yapılan açıklamada, konunun 16-31 Temmuz’da gerçekleştirilecek olan genel oturumda tartışılacağını söylendi. Onaylanırsa, ajans önümüzdeki Şubat ayına kadar İtalyan hükümetinden acil eylem talep edebilir.

Açıklamada ayrıca, şehrin yolcu gemilerine kalıcı bir yasak getirmediği takdirde Venedik'in tehlikede olacağı konusuna değinilerek, "Uzun vadeli bir çözüme acilen ihtiyaç var. Lagüne tam erişimi engelleyecek ve onları bölgedeki daha uygun limanlara yönlendirecek bir çözüm” denildi. 

İLK GEMİ ŞAŞIRTTI

Haziran ayının başlarında, İtalyan hükümetinin gemilerin tarihi merkezden yasaklanacağını açıklamasına rağmen, pandeminin başlamasından bu yana ilk kez bir yolcu gemisi şehre yelken açtığında Venedikliler şaşırmıştı. 

Karar, İtalyan parlamentosunun alt meclisi tarafından Nisan ayında onaylandı, ancak yolcu gemilerinin Marghera limanına yönlendirilmesini mümkün kılmak için büyük altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyulacak.

BAKAN: BİZİM İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

İtalya Kültür Bakanı DarioFranceschini, “Venedik'i BM'nin tehlike listesine koymak ülkemiz için ciddi bir sorun olur ve kaybedecek daha fazla zaman yok. Son kararname ile önemli bir adım atıldı ama daha fazlasını yapmalı ve büyük gemilerin Giudecca kanalından geçişini bir an önce engellemeliyiz” dedi.
(Guardian)