Polemik TV'de Aykut Metehan'ın 'Parantez' programına konuk olan İhsan Eliaçık, dinler tarihi ve yaradılış, iyi ve kötü kavramının kapsamı ve ödül-ceza sistemine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.Öte yandan insanın neden yaratıldığının sorgulandığı programda ise Eliaçık, "Her birey bu konuyu sorgulamalı aslında. Çünkü sorgulamazsa neden yaratıldığına dair bir kavram oturtamaz" dedi.

'YARATMANIN AMACI SADECE YARATMAKTIR'

"'Ben neden yaratıldım?' sorusu her insanın sormasının çok masum olduğu bir soru. Her birey bu konuyu sorgulamalı aslında. Çünkü sorgulamazsa neden yaratıldığına dair bir kavram oturtamaz. Allah Ayet-i Kerime'sinde şöyle diyor: Ben insanları ve alemleri ( İnsü ve Cin'i - Görünen ve Görünmeyeni) bana ibadet etsinler diye yarattım diyor. Aslında yaratmanın amacı sadece yaratmak. İnsan neden yaratıldığının anlamını kendinde bulmalı. Kendisi bir yaratılış amacı bulmalı. Yaratılışa bir anlam yüklemeli"

'ADALET, HUKUK, AHLAK VE VİCDAN PİRAMİDİ'

'İyi ve kötü kavramları soyut kavramlardır. Aslında varoluşun amacını anlamlandırmada önemli bir piramittir. İyi ve kötüyü tanımlarken pramidin en alt basamağına 'vicdanı' oturturuz. Bir eylemde bulunurken nasıl davranacağımıza vicdanımıza göre karar veririz. İkinci basamakta ahlak yer alır. bu hareket iyi midir kötü müdür. Yani ahlaki midir. Bu, eylemin ahlaki olup olmadığına karar verir. Üçüncü basamakta hukuk yer alır. Bu eylem ahlaki değil ve suç unsuru oluşturuyorsa suçluya ceza verir. Son basamakta ise adalet yer alır. Adalet de eylemi zengin gerçekleştirdiyse ona da ceza verir, yönetici gerçekleştirdiyse ona da ceza verir. Yani bir hırsız, hırsızlık yapmaya kendi iradesiyle yani vicdanıyla karar verir. Bu eylem ahlaki değildir ve hukuki cezası vardır. Adalet de burada devreye girer. Çalan kişi zengin de olsa yönetici de olsa şüphesiz cezasını alır."