Bir finansal düşünce kuruluşu olan CarbonTracker, yenilenebilir enerji çoğu yeni kömür santralinden daha ucuz olmasına rağmen Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya ve Vietnam'ın 600'den fazla kömür santrali inşa etmeyi planladığını tespit etti.

‘’YATIRIMCILAR UZAK DURMALI’’

Çevreye en fazla zarar veren enerji kaynaklarından birine yapılan yatırımlar, BM'deki iklim uzmanlarının tüm yeni kömür santrallerinin iptal edilmesi yönündeki çağrılarına rağmen, Birleşik Krallık'a üç kattan fazla güç sağlamaya yetecek toplam 300 gigawatt enerji üretebilir.

Raporun yazarı CatharinaHillenbrand von der Neyen, “Kömür gücünün bu son kaleleri, yenilenebilir enerjiler küresel iklim hedeflerini destekleyen daha ucuz bir çözüm sunduğunda gelgit karşısında yüzüyor. Yatırımcılar, birçoğunun daha baştan olumsuz getiri sağlaması muhtemel olan yeni kömür projelerinden uzak durmalı” dedi. 

Asya, kömür santrallerine para savurmaya devam ederken, gelişmiş dünyadaki ülkeler bunları aşamalı olarak devre dışı bırakma planlarını hızlandırıyor.

‘’TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞ ÖNCELİKLİ’’

Bu yıl Glasgow'da düzenlenen Cop26 BM iklim müzakerelerinin başkan adayı Alok Sharma,"Dünyayı yanımızda getirebilirsek, bu adımın etkisi çok daha büyük olacak ve bu nedenle temiz ve adil bir enerji geçişini destekleme arzumuz, Cop26 yolundaki tartışmalarımın merkezinde yer alıyor" dedi.

Rapora göre, mevcut bin 100 gigawatt'lık kömür yakıtlı elektrik santrali filosunu 187 gigawatt daha artırma planlarıyla Çin, dünyanın önde gelen kömür yatırımcısı. CarbonTracker, güneş ve rüzgar santrallerinin halihazırda ülkenin mevcut kömür santrallerinin yüzde 85'inden daha ucuza elektrik üretebileceğini ve 2024 yılına kadar yenilenebilir enerjinin tüm kömür yakıtlı enerjiyi geride bırakabileceğini iddia ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci kömür santrali olan Hindistan'da ve Endonezya'da yenilenebilir enerji de 2024 yılına kadar kömürü geçebilecek, Japonya ve Vietnam'da ise 2022 yılına kadar kömür yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla ekonomik olmayacak.

(Guardian)