T24 yazarı Murat Sabuncu, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün Van'da düzenlediği mitingden izlenimlerini kaleme aldı.

Kürt seçmenin oylarıyla iktidarı belirleme konusunda etkili olduğunu ve daha önceki seçimlerde tercihini Recep Tayyip Erdoğan'dan yana kullandığını dile getiren Sabuncu, "Ancak ‘çözüm sürecinin’ bitişi, ardından Erdoğan’ın giderek sert milliyetçi bir çizgiye kayışı, kayyum atamaları, tutuklu siyasetçiler, nihayet HÜDA PAR ortaklığı Kürt seçmenin büyük çoğunluğunun kopuşunu getirdi" ifadesini kullandı.

'AK PARTİ OYLARI GERİLİYOR'

Sabuncu, şunları kaydetti:

"Elbet alanda görülen önemlidir ama bir yandan sayılara analizlere bakmak da gerekir. Kürt nüfusun yoğun yaşadığı illerde yaptığı araştırmalarla önemli bir referans kaynağı olan Reha Ruhavioğlu’na son durumu danıştım. Kendisi de Van’da idi ve Kılıçdaroğlu’nu izlemişti. Yaptığı şu analiz önemli:

Şöyle bir manzara var. Ortada AK Parti için 7 Haziran 2015 havası var, oyları oraya doğru geriliyor. Ama HDP için 7 Haziran havası yok. AK Parti 7 Haziran’a gerilerken HDP’nin 7 Haziran oyu bugün HDP-CHP olarak tebarüz ediyor. Bu yüzden Kılıçdaroğlu bölgede HDP’nin 7 Haziran oylarına yakın bir oy alacak.

Ruhavioğlu’nun bu söylediklerinden sonra kısa bir hatırlatma. 2015 seçimlerinde AK Parti Türkiye genelinde yüzde 40.8’e gerilemiş, HDP oy patlaması yaparak yüzde 13.12’ye gelmişti.

O seçimde Van’da HDP yüzde 73, AK Parti yüzde 20, Ağrı’da HDP yüzde 76, AK Parti yüzde 16.6, Mardin’de HDP yüzde 72, AK Parti yüzde 19.91, Diyarbakır’da HDP yüzde 77.73 AK Parti yüzde 14.8 oy almıştı.

'KILIÇDAROĞLU'NA VERİLEN DESTEĞİ GÖSTERİYOR'

Peki Kürt seçmen ile ilgili son bir araştırma var mı? Reha Ruhavioğlu’nun, Rawest Araştırma ile Kürt Çalışmaları Merkezi’nin tahminlerine dayanarak aktardığı veriler şöyle:

Türkiye’de 2018’de sandığa gitmiş her 100 Kürt seçmenin yaklaşık:

33’ü AK Parti

10’u CHP

57’si HDP’ye oy verdi.

Bugün yaklaşık;

21’i AK Parti

20’si CHP

58’i HDP olarak görülüyor.

Hem alan hem sayılar Kemal Kılıçdaroğlu’na verilen desteği gösteriyor. Bu arada bölgede hem halk hem tanınan kimi Kürt siyasetçiler Kılıçdaroğlu ya da Kemal Bey değil ‘piro’ olarak bahsediyor kendisinden, ‘saygı duyulan ve sevilen kişi’ anlamında. Hem saygınlık hem yakınlık ifade ediyor."