Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, yaptığı açıklamada, ABD'nin Kuzey Kore'nin stratejik silah testlerine karşı askeri eylemde bulunması halinde Pyongyang'ın bunu "savaş ilanı" olarak göreceği konusunda uyardı.

‘PASİFİK JAPONYA’NIN DEĞİL’

ABD ve müttefikleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yasaklanan Kuzey Kore balistik füzelerini hiç düşürmedi, ancak Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden daha fazla füze ateşleyeceğini öne sürmesinden bu yana durum sorgulanmaya başlandı. Kim, "Pasifik Okyanusu, ABD veya Japonya'nın egemenliğine ait değil" dedi.

Analistler, Kuzey Kore'nin Pasifik Okyanusu'nu bir "ateş menzili" haline getirme tehdidini gerçekleştirilmesi durumunda, izole edilmiş ve nükleer silahlı devletin askeri kararlılığının sinyalini vermenin yanı sıra teknik ilerlemeler kaydetmesine izin vereceğini söylüyor.

‘KRİZİN SEBEBİ ABD’

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, ayrı bir açıklamada, ABD'yi B-52 bombardıman uçağıyla ortak hava tatbikatı yaparak ve ABD-Güney Kore saha tatbikatları planlayarak bölgedeki krizi "ağırlaştırmakla" suçladı.

Buna cevaben, Kuzey Kore ile ilişkileri yöneten Güney Kore Birleşme Bakanlığı, kötüleşen durumun sorumlusunun Pyongyang'ın "pervasız nükleer ve füze geliştirmesi" olduğunu söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER