Tavukların yumurta makinesi olmadığını savunan hayvan haklarıaktivistleri, ülke vatandaşlarını yumurta kıtlığına karşı tavuk satın almak için yarışarak yanıt vermemeye çağırıyor. 

AYLAR SÜRECEK

Kuşların sağlığına zararlı olduğu düşünülen pil kafesler, 1 Ocak 2023'ten itibaren tamamen yasaklandı. Hükümetin kafesleri yasaklama taahhüdü, yumurta yapan tavukların yüzde 86'sının pille yetiştirildiği 2012'de verildi. Aralık 2022'ye kadar bu sayı yüzde 10'a düştü. Ancak yumurta üreticileri, pazar talebini karşılamakta hala yüz binlerce tavuğun eksik olduğunu ve tavuk-yumurta ikileminin çözülmesinin aylar sürebileceğini söylüyor.

İSTATİSTİKLER KANITLIYOR

Süpermarketlerdeki satın alma limitleri ve boş raflar, bazı kişilerievlerinin bahçelerinde çiftçilik yapmaya sevk etti. Yeni Zelanda'nın en büyük çevrimiçi açık artırma ve seri ilan sitesi olan Trade Me Sözcüsü James Ryan, tavuklar ve "tavukla ilgili ürünler" için yapılan aramaların son yedi gün içinde bir önceki haftaya göre yüzde 77 artarak 32 bin 800'e ulaştığını söyledi.

‘TERKEDİLMİŞ HAYVAN GÖRMEK İSTEMİYORUZ’

Ancak Yeni Zelanda hayvan yardım kuruluşu SPCA, kümes hayvanı yetiştirmeye hevesli meraklıları dikkatli olmaya çağırıyor. SPCA’nın başındaki Gabby Clezy, "Bunun iyi bir fikir gibi göründüğünü anlıyorum, ancak lütfen uzun vadeli bakamayacaksanız tavuk almayın. Hiçbirimiz daha fazla terkedilmiş hayvan görmek istemiyoruz" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER