Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, NATO’ya girmek isteyen İsveç'in dünya çapında ve Türkiye'de tepki çeken Kuran-ı Kerim’im yakıldığı alçak şova verdiği yanıtın "sadece apaçık bir aptallık" olduğunu söyledi.

‘KABUL EDİLEMEZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Budapeşte'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Szijjarto, "Bir Hristiyan ve Katolik olarak, başka bir dinin kutsal kitabının yakılmasının kabul edilemez bir davranış olduğunu söylemeliyim. Kutsal bir kitabın yakılmasının ifade özgürlüğünün bir parçası olduğunu söylemek düpedüz aptallık" dedi.

‘SAYGI GÖSTERMEZSENİZ DESTEKLEMEYİZ’

Szijjarto, “Hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız, en başta Türkiye’nin inancına, Müslümanların inancına saygı duyacaksınız. Eğer bu saygıyı göstermezseniz alınmayın ama bizden NATO konusunda hiçbir destek görmeyeceksiniz” diye ekledi.

Macaristan, İskandinav ülkelerinin başvurularını henüz resmi olarak onaylamayan diğer NATO üyesi. Budapeşte'nin ittifakın önerilen genişlemesini geçen ayın sonuna kadar oylaması bekleniyordu. Szijjarto, konunun ülke parlamentosu tarafından şubat ayının ilk 2023 oturumunda ele alınacağını söyledi.

‘TÜRKİYE’Yİ ZORLAMAM’

Türkiye'nin kararıyla ilgili olarak Szijjarto, Macaristan'ın sonucu etkilemeye çalışmayacağını söyleyerek "Başka hiçbir yabancı hükümeti bizi ilgilendirmeyen şeyler yapmaya asla zorlamam" dedi ve Ankara'nın desteğini almak istiyorlarsa "belki İsveç farklı davranmalı" şeklinde ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER