Halk Tv yayınına bağlanan Üzümcü’nün konuşmasından satır başları şöyle:

“İLGİNÇ TABİ BİR SANATÇI BEKLİYORLAR, MESİH GİBİ BİR ŞEY”

“İlginç tabi bir sanatçı bekliyorlar anladığım kadarıyla. Umuyorum bekledikleri sanatçıyı bulurlar, gelir o sanatçı. Mesih gibi bir şey anladığım kadarıyla bu. Ben elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum sanatımı. Örneğin devlet tiyatrosunda yüzlerce kez oynanmış, Anlatılan Senin Hikayendir oyununu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde oynamaya çalışıyorum. Kendilerinin valilik ya da şehir belediyelerini elinde tuttuğu hiçbir İl’e girip oynayamıyorum ve oyunda hiçbir kötü laf da etmiyorum. Kötü söz de söylemiyorum zat-ı şahenlerinin üzüleceği hiçbir şey de yok. Fakat oradaki bir takım emniyet müdürleri ya da müftülükler falan karar veriyorlar o oyunu orada oynayamacağıma. Kim destekliyor bu insanları? Bu insanlar hangi siyasi garabeti destekliyorlar? Biraz da böyle bakmak lazım. Ben sanatımı yapmaya çalışıyorum. Benim gibi 3-5 tane insan sanatını yapmaya çalışıyor.

“YAPIMCILAR ELEŞTİRMEYELİM DİYE ÖNDEN BELGE İMZALATIYORLAR”

“Ben zat-ı şahaneleri üzülmesin diye onların siyasi partisini, yapmış oldukları siyasi akımı eleştirmeyeceğini bir imzayla dile getiren oyunculardan biri olmadığım için televizyonda iş bulamıyorum kendime. Çünkü yapımcılar ‘bu siyasi garabeti eleştiren insanlar, bizim dizilerimizde oynamayazlar. Eğer biz onları dizilerimizde oynatamayız o dizinin hangi dizi olduğu hiç fark etmez. Ama oradan kazandığı şöhreti hükümeti eleştirmek adına kullanan biri olursa bizim şirketimizi kapatırlar’ diye oyunculara önden belge imzalatıyor. Acaba beklenilen sanatçılarda bunları imzalamayacak olanlar da mı var? Yok sanıyorum. Beklenen sanatçılarda bunları kabul edecek, bunlara boyun eğecek, bu olup biten garabet hakkında hiçbir şey söylemeyecek insanlarla oturacak şarkısını söyleyecek dünyada alkışlanacakmış.”

“NAZIM HİKMET BUGÜN YAŞASAYDI BU SİYASİ GARABETİ Mİ DESTEKLEYECEKTİ?”

“Dünyada alkışlanan insanların halini gördük. Kendilerine sosyal medyada kiralamış olduğu saldırı timleriyle o insanlara neler ettiğini gördük. Haksız mıyım? Biz bunları görmedik mi yaşamadık mı? Bu ülkede onuruyla sanat yapmak isteyen insanlar sadece 20 yıldır değil, Cumhuriyet tarihinden beri neler geldi başlarına bu insanların. Bu ülke Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Abidin Dino’ları görmedi mi? Bu insanların başına neler geldiğini bilmiyor muyuz biz? Bu korkunç bir durumdur. Nazım Hikmet bugün yaşasaydı bu siyasi garabeti mi destekleyecekti? Dünyanın en çok tanınan şairlerinden bir tanesidir kendisi. Zülfü Livaneli gibi Ahmet Ümit gibi dünyada tanınan bu insanlar bu siyasi garabeti destekliyorlar mı? Dünyada alkışlanıyorlar bu insanlar nereden çıktı şimdi bu? Acaba şimdi bunun çıkmasının altındaki neden insanların onlarcasının kepenk kapatması mı, çocuklarımızın korkunç bir eğitim sisteminde mahvolmaları mı? Onları görmeyelim diye sanatçılar mı dile dolanmaya başlandı. Yok efendim sosyal medyadan atmasınlar, tutmasınlarmış. Nereden söyleyeceğiz sözümüzü? Yaptığımız tiyatro oyunlarını engelleyen bir siyasi garebetin çıkıp da sanat hakkında böyle gelişi güzel konuşması hiç hoş değil.”