Şahin, program sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Samsun'daki toplu açılış töreninde söylediği “Milletimizden son defa kendi adımıza destek istiyoruz” sözüne atıfta bulunarak şöyle konuştu:

'FIRSAT VERMEYECEĞİZ'

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2023'te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle Türkiye Yüzyılı’nın inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlere teslim edeceğiz” sözlerine ilişkin, “Yıllarca mağduriyet siyaseti ile siyasette yer almış, gerçek anlamda zaman zaman mağdur edilmiş olan bir lider olarak Sayın Erdoğan’ın burada, Anayasa’nın amir hükmü çerçevesinde bir mağdur edebiyatı ile seçimlere girmesine muhalefet olarak fırsat vermeyeceğiz” dedi.

'BU BENİM SON SEÇİMİM'

“Sayın Erdoğan, ‘Bu benim son seçimim’ derken seçimlerin yenilenmesi noktasında Meclis’in desteğine ihtiyacı olduğu vurgusunu yapmış olmalı. Aksi takdirde biz, Sayın Erdoğan’ın, Anayasa’nın 101. maddesinin 2. fıkrası kapsamında iki sefer 5 yıllık görev süresini tamamlamış olması sebebiyle kendi iradesiyle ve kendi talebi ile bu seçimlerde aday olabilme ihtimalini öngörmüyoruz. Bunu mümkün görmüyorum Anayasa çerçevesinde. Ancak anlaşılan o ki Sayın Erdoğan, Anayasa’nın 116. maddenin 3. fıkrası kapsamında Meclis’ten seçimlerin yenilenmesi konusunda siyasi partilerden destek isteyecek. Ancak onun için elini çabuk tutması gerekiyor. Eğer Sayın Erdoğan bu talebi marttan sonraki bir dönemde isteyecek olursa mevcut siyasi partilerin, özellikle muhalefet partilerinin, kendisine Anayasa’da aranan 360 milletvekili desteği koşulunu destek olarak vermeyeceği kanaatindeyim.

'ÜLKEMİZ HEM EKONOMİK OLARAK HEM SİYASAL OLARAK TAM BİR ÇÖKÜŞ YAŞIYOR'

Eğer bir seçimin yenilenmesi arzusu varsa o, seçim tarihine yakın bir dönemde olmaz. Bu, bir hakkın kötüye kullanımı söz konusu olabilir. Artık şu aşamadan sonra, yıllarca mağduriyet siyaseti ile siyasette yer almış, gerçek anlamda zaman zaman mağdur edilmiş olan bir lider olarak Sayın Erdoğan’ın burada, Anayasa’nın amir hükmü çerçevesinde bir mağdur edebiyatı ile seçimlere girmesine muhalefet olarak fırsat vermeyeceğiz. Bizim özellikle kendisine tavsiyemiz, madem bir sefer daha aday olmak istiyor, derhal önümüzdeki 2023’e sarkmadan bir seçim kararı alması ve bu seçimin Anayasa 116-3 çerçevesinde Meclis’in seçimlerin yenilenmesi noktasındaki bir karar olmasını arzu ediyoruz. Çünkü seçim tarihi uzadıkça milletin sırtındaki yük daha da perçinleşiyor. Ülkemiz hem ekonomik olarak hem siyasal olarak tam bir çöküş yaşıyor. Bu yorgun iktidarın gitme vakti geldiğine biz yürekten inanıyoruz ama bunun için elini çabuk tutmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde bu desteği muhalefetin ona, normal tarihine yakın bir dönemde seçimlerin yenilenmesi talebinde bulunması halinde vermeyeceği kanaatindeyim.”