Üniversiteli Emre Yıldır, 9 yaşından 18 yaşına kadar, aynı zamanda akrabası olan Vedat Tarhan’ın nitelikli cinsel istismarına maruz kaldı. Yıldır, yıllar yılı içinde yaşadığı dehşeti, zor da olsa ailesi ile paylaşmak durumunda kaldı. Üçü kadın toplam 4 çocuklu ailenin en küçüğü olan Emre, ailesinin ön ayak olması ile psikolojik destek aldı.

DELİL ELDE ETMEYE ÇALIŞTI

Yıldır, yaşadıklarını yargıya taşımaya karar verdi. Ailenin tek isteği, akrabaları olduğu için bir dönem kendileri ile aynı evde yaşayan Tarhan’ın, çocuklarını istismar ettiği için hak ettiği cezayı almasıydı. Yıldır, başından geçenleri ailesine anlattıktan sonra, Tarhan ile görüşmeye karar verdi. Yıldır bu görüşmede, Tarhan’ı konuşturarak delil elde etmeye çalıştı.

Vedat Tarhan

YAPTIKLARINI İTİRAF ETTİ

Yıldır, Tarhan’a ait otomobilde bu kişi ile bir araya geldi. Yıldır, geçmiş yıllarda Tarhan’ın kendisine yönelik istismara ilişkin karşısındaki kişiyi konuşturmaya çalıştı. Tarhan, ses kayıt sisteminin açık olduğundan habersiz Yıldır’a istismarda bulunduğunu itiraf etti. Yıldır, 17-18 dakika süren bu görüşme sonrası koşarak bu kişinin yanından ayrıldı.

SORUŞTURMA AĞIR İLERLEYİNCE

Yaşadıklarına ilişkin önemli bir delil elde eden Yıldır soluğu adliyede aldı. Tarhan hakkında 6 Mart 2019’da suç duyurusunda bulunan Yıldır, savcılıktan haber beklemeye başladı. Ancak aradan iki aya yakın bir zaman geçmesine rağmen soruşturma ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı. Yıldır bu süreçte bunalıma girdi. Ağlama krizleri geçiren Yıldır, yakınlarına “Ben böyle bir adım attım ama o hayatını yaşıyor. Olan benim hayatıma oldu. İfadeye bile çağrılmadım. Ben kendimi rezil ettiğimle kaldım. İnsanların gözünde rezil oldum. Artık benim için de güneş doğsun diyordu” dedi.

Vedat Tarhan2

YAŞAMINA SON VERDİ

Yıldır, 29 Nisan günü, ailesi ile Tekirdağ Çorlu'da yaşadıkları binanın 15’inci katındaki evin penceresinden atlayarak yaşamına son verdi. Yıldır’ın intiharı sonrası Tarhan gözaltına alındı ve tutuklandı. İki yıla yakın süren yargılama sonrası Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Tarhan hakkında ‘çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 26 yıl hapis cezası verdi. Yerel mahkemenin kararını İstinaf Mahkemesi de onadı.

KARAR BOZULDU, TAHLİYE EDİLDİ

Karar, Tarhan’ın avukatları tarafından temyiz edildi. Temyiz incelemesini Yargıtay 9. Ceza Dairesi yaptı. Daire geçen 8 Mart’ta verdiği kararla, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararı ile birlikte Tarhan’ın tahliyesine karar verildi. Bozma kararının gerekçesini ise, davanın en önemli delili olan ses kaydının ‘yasak delil’ olarak değerlendirilmesi oldu. Yargıtay, Yıldır’ın Tarhan’ı konuşturarak aldığı kayıtla hüküm kurulamayacağına işaret etti.

SAVCIDAN ‘VİCDANİ KANAAT’ VURGUSU

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası dosya yeniden Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne geldi. Mahkeme, dosyayı yeniden ele almak için 4 Kasım’da duruşma yaptı. Duruşmaya anne Hülya Oya ve baba Mehmet Aydın Yıldır’ın yanı sıra üç ablası de katıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da müdahil olduğu dosyada mütalaası alınan savcı Özgün Şahin, bozma kararına direnilmesi yönünde görüş belirtti. Savcı Şahin mütalaasında özetle ‘Ceza yargılamasında, yargılama makamının genel kanaatinin doğrudan gözle görülen açık delillere dayanması zorunluluk ise de en temel prensip nihayette vicdanı kanattır” dedi.

AVUKATI: CAN GÜVENLİĞİ YOK

Duruşmada savunma yapan Yıldır Ailesi’nin avukatlarından Merve Uçanok, Yargıtay kararı için “Rezil bir karar” yorumunda bulunurken, Vedat Tarhan’ın avukatı Asena Şimal Ergenekon ise “Yargıtay kararı ne kadar kısa gözükse de söylediğimiz her şeyi özetleyen bir karardır” dedi. Av. Ergenekon, can güvenliği nedeni ile Tarhan’ı duruşmaya getirmediklerini de öne sürdü.

MAHKEME KARARINDA DİRENDİ

Mahkeme, tarafların görüş ve savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi.  Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun emsal nitelikteki kararlarına dayanan mahkeme, verdiği kararda direndi. Mahkeme, bir kez daha Tarhan’a 26 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, yargılama giderlerini de Tarhan’ın ödemesine karar verdi.

Emre Yildir2

EMSAL BİR KARAR OLMASINI BEKLİYORUZ

23 yaşındayken yaşamına son veren Emre Yıldır’ın geride kalan ailesinin avukatı Merve Uçanok, Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin direnme kararına ilişkin “3 yıldır mücadelesini verdiğimiz bir dava bu. Yargıtay bozma ilamı sanık lehineydi ve bu kişi tahliye edildi. Bozma kararı ile sanık adeta ödüllendirildi. Şimdi de elini kolunu sallayarak geziyor. Yasadışı yollarla yurtdışına da kaçabilir. Yerel mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına, verdiği kararla direndi. Bu, hukuk adına bizleri mutlu eden bir gelişme oldu. Mahkeme heyeti bizi yeni baştan ve büyük bir sabırla dinledi. Bu durum davanın seyri ile ilgili bizi çok umutlandırdı. Umarım dava bu şekilde sonuçlanır ve benzer suçları içeren dosyalar için de emsal niteliğinde bir karar çıkar” diye konuştu.

KAYNAK: POLEMİK HABER