Başkan Andres Manuel Lopez Obrador, yeniden yapılanmanın yılda 150 milyon dolar tasarruf sağlayacağını ve ekonomik çıkarların siyaset üzerindeki etkisini azaltacağını savunuyor. Ancak muhalefet milletvekilleri ve sivil toplum grupları, anayasaya aykırı olduklarını ileri sürerek Anayasa Mahkemesi'ndeki değişikliklere itiraz edeceklerini söyledi. Pazar günü birçok şehirde protestolar planlanıyor.

SEÇİM KURUMU KÜÇÜLÜYOR

Senato, 72'ye karşı 50 oyla Lopez Obrador tarafından yasalaşması için imzalanması gereken reformu onayladı. Değişiklikler Ulusal Seçim Kurumu'nun (INE) bütçesini azaltacak, personeli görevden alacak ve ofisleri kapatacak.

Reuters’da yer alan habere göre, INE, Meksika'nın federal tek parti yönetimini 2000 yılında terk etmesinden bu yana çok partili demokrasiye geçişte önemli bir rol oynadı. Eleştirmenler, ABD ve Brezilya’da görülen seçim güvenini aşındırma modelinde bu ilerlemenin bir kısmının kaybedildiğinden korkuyor.

‘DEMOKRATİK GERİLEME’

Lopez Obrador, seçmen sahtekarlığının 2006 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zaferini elinden aldığını söyleyerek seçim kurumuna defalarca saldırdı. INE Başkanı Lorenzo Cordova, değişiklikleri "kesin, güvenilir ve şeffaf" seçimleri riske atan "demokratik bir gerileme" olarak nitelendirdi. Cordova, personelde önerilen "acımasız kesintilerin" seçim sandıklarının kurulmasını ve oy sayımını engelleyeceğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER