Meksika'da bir göçmen ofisinde 39 kişinin ölümüne çıkan yangının arkasındaki sır perdesi aralanıyor. İngiliz medyasının polis ifadelerine dayandırdığı gelişmenin detayları dünyada ses getirecek cinsten.

Dün ABD-Meksika sınırında bulunan Ciudad Juarez şehrindeki Meksika Ulusal Göç Enstitüsü'nün (INM) binasında yangın çıktı. Yerel basına göre yangında en az 39 göçmen hayatını kaybetti, 44 kişi de yaralandı. Yangının tuvalette başlayan bir isyan sonrasında kasıtlı olarak çıkarılmış olabileceği üzerinde duruluyor. Olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

70 KİŞİ BİNADA


Bir canlı yayında binadan ilk yardım ve itfaiye ekipleri tarafından çıkarılmış ve folyo battaniyelere sarılmış cesetler, otoparkta yerde yatarken görüldü. Fransız haber ajansı AFP'nin ulaştığı INM basın bürosu yangını doğruladı ancak ölü ya da yaralı sayısı açıklamadı. Adını vermeyen bir ilk yardım görevlisi, binada çoğu Venezuelalı yaklaşık 70 göçmenin olduğunu söyledi.

YANGINI GÖÇMENLER ÇIKARDI İDDİASI KONUŞULUYOR


Bazı ajanslarda yangından önce merkezde kargaşa yaşandığı ve yangının göçmenler tarafından protesto amaçlı çıkarıldığını bildiriyor. Her yıl Orta ve Güney Amerika'dan yüz binlerce insan ABD'ye geçebilme umuduyla Meksika'ya gidiyor.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) raporuna göre 2014'ten beri 7 bin 661 göçmen ABD'ye geçmek için çıktığı yolda öldü ya da kayboldu. 988 kişi ise ya kaza geçirdi ya da insanlık dışı koşullarda yolculuk yaptığı için derin yaralar aldı.


GERÇEK FARKLI ÇIKTI


Öte yandan olayın sıcaklığı etkisini korurken 39 kişinin ölümünde bekçinin parmağının olduğu ortaya atıldı. Söz konusu gelişmede göçmenlerden haz etmeyen şahsın binanın doğu kapısını açmayı reddettiği belirtildi. Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, yangının tutuklular tarafından sınır dışı edilmelerine karşı bir protesto eylemi olarak çıkarıldığını söyledi.

The Mirror'ın bir polise dayandırdığı gelişmede ise 39 kişinin ölümü yer aldı. Polis konuyla ilgili şu sözleri söyledi:

'Hayatta kalanlardan biri, bize bulundukları bölgenin kapalı olduğunu ve bekçiden doğu kapısını açmasını istediklerinde bunu yapmayı reddettiğini söyledi'

Milliyet