Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun saat 14.06'da açıkladığı Kasım ayı faiz kararına göre 1 puanlık indirim yapıldı. Karara göre; 100 baz puan faiz indirimi gerçekleştirildi. Buna göre yüzde 16 olan faiz oranı yüzde 15'e düştü.

ERDOĞAN 'FAİZ' AÇIKLAMASINDA BULUNMUŞTU

Faiz kararı öncesi konuşan Erdoğan, ''Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor. Olaya buradan bakacağız ve ona göre de adımımızı atacağız'' ifadelerini kullanmıştı.

KARAR 5 DAKİKA GEÇ AÇIKLANDI

Öte yandan Merkez Bankası'nın faiz kararının açıklanacağı saatlerde ulaşılamaması dikkat çekti. Karar 5 dakika geç açıklandı...

'GEÇMİŞ OLSUN'

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankasının PPK kararını sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirdi. Eğilmez "Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek % 16'dan 15'e düşürdü. Geçmiş olsun" dedi.

'İFLAH OLMAZ'

Ekonomist Selçuk Geçer, PPK'nın faiz kararı için "Geçmiş olsun merkez 100 baz daha indirdi. Bu saatten sonra dolar iflah olmaz !" değerlendirmesini yaptı.

'ENFLASYON-DEVALÜASYON DÖNGÜSÜ'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses faiz kararı ile ilgili "Kısmen girdiğimiz enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesilmiştir" yorumunu yaptı.

'MB ERDOĞAN İLE AYNI YERDE DURDU'

İktisatçı Yalçın Karatepe alınan faiz kararını sosyal medya üzerinden değerlendirdi. Karatepe "MB faizleri 100 baz puan indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı yerde durduklarını ilan etmiş oldu" ifadelerini kullandı. 

'EKONOMİYE YAPILAN KÖTÜLÜK'

Avrasya Yatırım kurucusu Evren Devrim Zelyut ise MB faiz kararına "AKP çaresiz, AKP faiz indirerek çıkış sağlamaya çalışıyor. Ama nafile, 85 milyonu batırarak AKP yükselemez! 100 baz puan faiz indirimi ekonomiye yapılan son kötülük olarak tarihe geçmiştir!" diyerek tepki gösterdi.

'BAĞIMSIZ ADIMLAR ATAMAYAN TCMB'

Ekonomist Hayri Tüfekçioğlu, "Kötü yönetilen ekonomilerde, küresel yüksek enflasyonu çarpan etkisiyle yaşadığımız ve Türk Lirasının tarihi rekor seviyede değersizleşerek alım gücünü yitirdiği dönemde rasyonel, bağımsız ekonomik adımlar atamayan TCMB Politika Faizini 100 bp indirerek % 15'e çekti" cümleleriyle faiz kararına yorum yaptı.

'ARALIK'TA GÖRECEĞİZ' 

Ekonomist Ümit Akçay MB'nın PPK faiz kararı için "Yeni bir 'U-dönüşü' gelmedi. 2013 sonrasında zikzaklardan oluşan örtüntünün ötesine geçecek bir adım atıldı. Ancak halen gemiler yakılmış değil. Aynı gerilimi Aralık'ta da göreceğiz." ifadelerini kullandı.

'TRAJİKOMİK'

Finansal Piyasalar Yöneticisi İris Cibre, TCMB faiz kararı ile ilgili "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını aralık ayında tamamlamayaı değerlendirecektir."

Aralık'da da faiz indiririz...Enflasyon hedefi 12 yıldır olduğu gibi değişmedi ve 5%. Trajikomik..." ifadelerini kullandı.

'AYLIK FAİZ İNDİRİMİ NİYETİ'

İktisatçı, ekonomist Emin Çapa saat 14.05'te açıklanan faiz kararı için sosyal medya üzerinden durumu değerlendirdi. Çapa "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir."
Yani  @senolbabuscu'nun dediği gibi önümüzdeki ay da bir faiz indirim niyeti var. Ama "sınırlı" diyerek bunun düşük olabileceğinin sinyali veriliyor" dedi.

'YENİ YILDA YÜZDE 12 POLİTİKA FAİZİ'

ZiraatBankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu faiz kararı için "Merkez Bankası'nın Kasım ve Aralık ayındaki iki toplantısında Politika Faizi'ni 400 baz puan indireceğini tahmin ediyorum. Kasım 200-Aralık 200 veya Kasım 100-Aralık 300 baz puan şeklinde olabilir. 
Yeni yıla %12 Politika Faizi ile gireceğimizi düşünüyorum" yorumunu yaptı.

'GEÇMİŞ Mİ OLSUN'

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş TCMB kararına Vatana, millete, ekonomiye, tüm vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olsun! Yoksa geçmiş mi olsun!" yorumunu yaptı.