Mersin Limanı'nda mayıs ayında yakalanan 17 kiloluk balina kusmuğu gümrük müdürlüğü tarafından satışa çıkarılıyor. Müdürlüğün satacağı ürünün ihale açılış bedeli 300 bin TL olacak. 

Cumhuriyet'ten Bora Erdin'in haberine göre, geçen yıl Hindistan’da 7 kilogram balina kusmuğuna 1 milyon dolara değer biçilmişti. Gümrük müdürlüğünün 600 bin TL bedelle satacağı ürünlerin ihale başlangıç bedeli 300 bin TL oldu. Gümrük müdürlüğü Hindistan'daki fiyatlandırmayı baz alsaydı, ürünün değerinin yaklaşık 2 milyon 428 milyon dolar olması gerekiyordu.

balina

BALİNA KUSMUĞU NEDEN PAHALI?

ABD’de ve Hindistan’da kullanımı ve satışı yasak olan balina kusmuğu “yüzen altın” diye nitelendiriliyor ve pahalı parfümlerin neredeyse tamamında kullanılıyor. Son yıllarda Türkiye gümrüklerinde sık sık yakalanan balina kusmuğu pahalı tespihlerin yapımında ve nargilelerde de kullanılıyor.

İspermeçet balinası da denen sperm balinasının kusmuğu, yediği yiyeceklerin artıklarını sindirim sistemlerinin 2-10 gün içinde çalışarak arta kalan fazlalıkları ağızlarından kusarak çıkarmasıyla oluşuyor. Bu bol yağlı ve kolesterol içerikli kusmuğa 'ambergris' deniliyor.