Göreve geldiği günden itibaren eleştiri oklarının hedefi haline gelen Merkez Hakem Kurulu Başkanı Lale Orta, yayıncı kuruluşta yayımlanan 'Kuralına Göre' adlı programda gündemdeki tartışmalı pozisyonları yorumladı.

Programa Hakem Danışmanı Hugh Dallas ile katılan Orta, Süper Lig kulüplerine tarihi bir teklifte bulunup açıklanmasını istedikleri pozisyonları kendilerine göndermelerini ve ardından şeffaflıkla açıklayacaklarını dile getirdi.

İşte Lale Orta ve Hugh Dallas’ın değerlendirdiği o pozisyonlar…

'ŞEFFAFLIKLA AÇIKLAYALIM'

“Bu pozisyonları kamuoyunun merak ettiği pozisyonlardan seçtik. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un açıklanmasını istediği pozisyonlar vardı, onları da dahil ettik. 17 takımın değerli teknik direktörlerinin, bizden açıklanmasını istediği pozisyonlar varsa, her ay bir gün belirleyelim. İkişer pozisyonu bize göndersinler ve davet edelim, bütün pozisyonları şeffaflıkla açıklayalım.”

ARDA GÜLER'İN PENALTI POZİSYONU

Lale Orta:

“Burada penaltı yok, aldatmacadan bahsedebiliriz. Dünyanın hiçbir yerinde bir kişi bile buna penaltı demez. Kesinlikle sahada verilmiş yanlış karar. VAR’ın düzeltmesi gereken netlikte. VAR da hatalı davrandı, müdahale etmedi. Bu pozisyon maçın sonucunu etkilemedi, bu biraz hakem şansı. İçimizi biraz olsun rahatlattı. Art niyet yok, insani hata. Halil Umut Meler dünyada ön plana çıkmış hakemimiz. Buradan kendisi ders çıkartacaktır ve performansını olumluya doğru düzeltecektir.”

VALENCIA-WELINTON POZİSYONU

Hugh Dallas:

“Hakem oyunculara uzak kalmış. Fakat görebiliyor, hissedebiliyor. Welinton’un müdahalesinin kural dışı olduğunu hissedebiliyor. Yetenekli hakemlerde sıkça karşılaştığımız durum. Sarı kart gerekiyor. Oyuncunun niyeti topa müdahale. İkinci sıradan kırmızı çıkması doğal. %100 gol pozisyonu ama oyuncunun topla oynama niyeti var. Bu yüzden sarı doğru.”

EMRE AKBABA-MERTENS

Hugh Dallas:

“Emre Akbaba’nın pozisyonunu hakem ters açıyla gördü. VAR daha iyi gördü. Hakemin görevi futbolcuları korumak. Emre Akbaba’nın topla oynama niyeti yok. Bu müdahale rakibin sağlığını tehdit altına atıyor. Burada pozisyon kırmızı olmalıydı.”

MERTENS-RODRIGUES

Hugh Dallas:

“Dries Mertens, Rodrigues’e müdahale ederken çok büyük risk alıyor, tabanını gösteriyor. Şanslı ki çok sert müdahale olmuyor. Bu yüzden hakem sarı çıkardı. Kırmızı da çıksa bir şey diyemezsiniz. VAR’ın müdahale etmemesi doğru, subjektif karar. Sarı kartı kabul etmeliyiz. Neyse ki çok büyük bir temas olmadı.”

AHMET OĞUZ-DUBOUIS

Hugh Dallas:

“Leo Dubois’e çok net bir müdahale var. Hakem için kolay bir karar değil, çünkü uzakta. Dördüncü hakem bu pozisyonu görüyor ve yakın. Aslından ondan bir müdahale bekleyebilirdik. Bu pozisyonda kırmızı karttan yanayım. Burada subjektif bir karar var, sınırda bir durum. VAR devreye girmedi, karar hakeme bırakıldı. Şahsen kırmızı kart tercih ederdim.”

OSAYI KIRMIZI KART

Lale Orta:

“Osayi Samuel için net bir kırmızı kartlık pozisyon var. Karar kırmızı olmalıydı. Mete Kalkavan’ın elini arkaya götürmesi konusu çok konuşuldu. Hakemlerle konuştum. Yardımcı hakem, Osayi’nin ayağının toptan sekerek rakibine geldiğini söylüyor. Burada VAR dereye girmeliydi. Karar kırmızı olarak düzeltilmeliydi.”