Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) Microsoft’un Activision-Blizzard’ı (A/B) 68.7 milyar dolar karşılığında alacağı anlaşmaya onay vermedi.


CMA’nın ret gerekçesi temel olarak Microsoft’un bulut tabanlı oyun sistemlerinde halihazırdaki hakim konumunun A/B’nin de yutulması ile tümden engellenemez hale geleceği öngörüsüne dayanıyor. 

Evrensel'den İsmail Gökhan Bayram, son birkaç yıldır ABD’den Avustralya’ya, Avrupa Birliği’nden Birleşik Krallık’a piyasa düzenleyici kurumlar arasında “tekel karşıtlığı” bir eğilim olarak yükselişte olduğunu yazdı. Aynı yazının devamı şöyle:

"CMA’nın kararı da bu eğilim ile uyumlu. Ancak niyetinden bağımsız olarak sonuçlarına bakıldığında pratikte sınırlı, kapitalizme dokunmayan ya da dokunamayan bir eğilimden bahsettiğimizi not düşmek gerek. Bu nedenle CMA’nın kararının söz konusu satın almayı tümüyle engelleme olasılığı da zayıf görünüyor.

CMA, 2021’in haziran ayında mobil ekosisteminin durumuna dair bir rapor hazırlayarak Apple ve Google’ın efektif olarak bir duopol oluşturduğunu iddia etmiş ve 2022’nin kasımında Apple ve Google’ın mobil tarayıcı pazarındaki hakimiyetleri ve Apple’ın mağazası aracılığı ile bulut tabanlı oyun pazarını engellemesi olasılığı üzerinden bir soruşturma başlatmıştı. Sonucu ne oldu dersiniz? Rekabet Temyiz Kurulu, CMA soruşturmayı zamanında açmadığı için soruşturmanın açılamayacağına hükmetti. CMA’nın Apple ve Google’a dair soruşturması örneklerden sadece biri. Pek çok ülkede benzer nitelikteki soruşturmaların sonuçları çok farklı değildi. Bazen teknik detaylardan dolayı işlevsiz hale geldiler, bazen de göstermelik cezalarla yetinildi.

Piyasa düzenleyici kurumların -canıgönülden isteseler bile- kapitalizm içinde tekelleri önleyip önleyemeyeceklerine dair tartışmayı konunun uzmanlarına bırakıp konumuza geri dönelim. İşletim sistemleri, oyun sistemleri, sunucular ve daha pek çok pazarın kiminde tekel, kiminde baskın, kiminde ise dikkate değer bir kuvvete sahip Microsoft, irili ufaklı oyun stüdyolarını yuta yuta büyüyen Activision-Blizzard’ı satın almak istiyor. CMA ise bu satın almaya temel olarak bulut tabanlı oyun sistemlerinde tekelleşmenin önünü açabileceği için karşı çıkıyor."

TÜRK OTORİTELER KARŞIT GÖRÜŞ BİLDİRMEDİ

İstanbul merkezli mobil oyun şirketi Peak Games, 1 Haziran 2020'de 1,8 milyar dolara ABD'li oyun devi Zynga'ya satıldı. Zynga, kendi tarihinin en büyük şirket satın almasını yaparken, Türkiye'den de ilk kez bir teknoloji girişimi, 1 milyar doların üzerinde bir rakamla satılmış oldu.

Aynı yılın Ağustos ayında Türk oyun şirketi Rollic, 168 milyon dolar karşılığında dünyaca ünlü oyun geliştiricisi Zynga'ya satılmıştı. 

Rollic Kurucusu ve CEO'su Burak Vardal ekibinin Zynga'ya katılmaktan dolayı onur duyduğunu söylemiş "Hiper-casual konusundaki uzmanlığımız, Zynga’nın ürün yönetimi, veri bilimi, reklamdan reklamdan para kazanma ve dünya çapındaki yayıncılık kalitesine mükemmel uyum sağlıyor." ifadelerini kullanmıştı. 

Her iki satışta da Türk otoritelerden karşıt bir görüş bildirilmemişti.