Söz konusu kararlar, kamuoyunda "süper izin" olarak anılan ve zeytinlik alanlarını madencilik faaliyetlerine açan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin hemen ardından geldi. Teklif, 199 oya karşı 255 oyla yasalaşmıştı. Yasaya karşı tepkiler sürerken, Muğla’daki ÇED muafiyeti kararları da dikkati çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kararlar doğrultusunda Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere ve Milas ilçelerinde planlanan projeler ÇED sürecinden muaf tutuldu.
Menteşe'de mermer ocağı ve kırma eleme tesisi genişletiliyor
Menteşe ilçesine bağlı Şenyayla Mahallesi’nde, Yılanlı Mermer Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı sahasında kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi kurulmasına yönelik proje için 24 Temmuz’da "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi.
Yatağan'da 285 bin metreküp pasa üretimi planlanıyor
Yatağan’ın Esenköy Mahallesi, Olukbelen mevkisinde Uyarlar Mermer firmasına ait II-B Grubu ruhsatlı sahada, yıllık 15 bin metreküp blok mermer ve 285 bin metreküp pasa üretimi hedeflenen projeye de 24 Temmuz’da ÇED muafiyeti tanındı.
Projeye konu saha, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planınında, "Orman Alanı" olarak işaretlenmiş alanlar kapsamında kalıyor.
Kavaklıdere'de iki projeye aynı gün onay
Kavaklıdere ilçesinde, biri şirket, diğeri şahıs tarafından yürütülen iki projeye aynı gün onay verildi. Cumhuriyet Mahallesi’nde Asyamer Maden Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından planlanan kırma-eleme tesisi, mevcut ocak alanında atık taşların yeniden işlenmesini amaçlıyor. Projeye konu ÇED alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planınında, "Orman Alanı" olarak yer alıyor.
Çamyayla Mahallesi’nde ise Kadir Murat Dağ tarafından yürütülen sıvı karbondioksit arama ve işletme faaliyetlerine yönelik sondaj noktaları projesi için 24 Temmuz’da ÇED Gerekli Değildir kararı çıktı.
Milas'ta mermer ocağı ve geri kazanım tesisi genişletiliyor
Milas ilçesi Aksivritepe mevkisinde bulunan Helmersan Helvacıoğlu Mermer ve Granit San. A.Ş’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı’nda kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi faaliyeti planlanan proje de 25 Temmuz’da ÇED sürecinden muaf tutuldu.
Proje dosyasında yer alan bilgiye göre; proje ormanlık alanda bulunuyor. Dosyada, “Söz konusu proje için 9 Şubat 2023 tarih ve 8844349 sayılı yazı ile mermer ocak alanı için Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün olumlu görüşü alınmıştır” ifadeleri yer aldı.
Başkan Aras: Muğla'nın yüzde 60'ı maden ruhsatı kapsamında
Zeytinlik alanları madenciliğe açan yasaya tepki gösteren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yasanın özellikle kentin su kaynaklarını, doğal güzelliklerini ve tarımsal üretimini tehdit ettiğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bütün itirazlarımıza rağmen Meclis'ten geçen bir yasa var. Muğlamızın yüzde 60'a yakın bölümünde maden arama ruhsatı olduğunu ifade ettik. Dezenformasyon ile mücadele kapsamında verdiğimiz bilgilerin yanlış olduğu ifade edilmiş. Ancak bu TEMA Vakfı'nın yayınladığı bir rapordur, biz onun üzerinden konuşuyoruz. TEMA Vakfı'nın yayınladığı raporda Muğla coğrafyasının yüzde 65'in üzerinde bir bölümünün maden arama ruhsatlarına tabi olduğunu açıklıyor. Biz açıklamamızı buna göre yaptık. Dezenformasyonla mücadele birimi de sadece işletilen alanlarla ilgili 0.44'ü diye bir açıklama yaptı. Yani 0.44'ün neresi olduğunu pek anlayamadım ben. Yasalar çerçevesinde, mevzuat çerçevesinde görevimizi yapmaya gayret ediyoruz. Bize verilen yetki ve sorumluluk çerçevesinde mücadelemizi sürdürüyoruz. Bir taraftan halkımıza hizmet ederken, bir taraftan da doğamızı, taşımızı, ormanlarımızı, tarım alanlarımızı, turizmi ve kültürü yaşatmaya çalışıyoruz."
(ANKA)