Uzmanlar 1800’lerden kalma mumyaların sergilenmesinin, “mantar büyümesi” sebebiyle halka risk teşkil edebileceği uyarısında bulundu. Cesetler, Meksika’nın merkezindeki Guanajuato’nun kuru, mineral bakımından zengin topraklarındaki mezar odalarına gömüldükten sonra istenmeden mumyalanmış. Mumyaların bazılarının saçları ve beraber gömüldükleri orijinal kıyafetleri hala duruyor.

NASIL KORUNDUKLARI MERAK KONUSU

Nasıl korundukları hala belirsiz olsa da bazıları bunu iklime, mineral bakımından zengin çevreye veya mezar odasının mühürlenmesine bağlıyor. Öte yandan sergilenen bir mumya uzmanlar arasında endişe yarattı. Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, bu mumya üzerinde mantar büyümüş gibi göründüğünü ve mahfazaların hava geçirip geçirmediği belli olmadığından, bunun ziyaretçilerın sağlığına risk teşkil edebileceğini doğruladı.

BİYOLOJİK TEHLİKE RİSKİ

Federal enstitü, eyalet yönetiminin 6 mumyayı Mexico City’deki bir turizm fuarında camekanlarda sergileme kararıyla arasına mesafe koydu. Camekanların hava geçirip geçirmediği belli değil ve enstitü, mumyaların sergilenmesi hakkında kendilerine danışılmadığını belirtiyor. Enstitü, “Biyolojik tehlikelere karşı halkın güvenliği sağlanmadan bu mumyaların sergilenmeye devam etmesi daha da endişe verici” diye ifade ediyor.

(KAYNAK)