NASA, on yılın sonunda fırlatılmaya hazır “fizyon yüzey güç sistemi” için bir tasarıma sahip olmayı umuyor. Enerji Bakanlığı’nın Idaho Ulusal Laboratuvarı Direktörü John Wagner, projeyi “ABD'nin Ay'da nükleer enerji kurmasına yönelik çok ulaşılabilir bir ilk adım” olarak nitelendirdi.

MARS GÖREVİ İÇİN KULLANILABİLİR

12 aylık üç sözleşmenin her biri 5 milyon dolar değerinde ve Ay’ın acımasız ortamında en az 10 yıl sürmesi gereken 40 kilovatlık bir fizyon güç sistemi için ilk tasarım konseptlerini finanse edecek. NASA, ay yüzeyinde başarılı olursa, reaktörlerin nihai Mars görevi için kullanılabileceğini söyledi.

NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü'nden Jim Reuter, “Bu erken tasarımları geliştirmek, diğer dünyalardaki uzun vadeli insan varlığımızı güçlendirmek için zemin hazırlamamıza yardımcı olacak” dedi.

Uzay ajansı, fizyon sistemlerinin nispeten daha küçük, daha hafif olduğunu ve "konum, mevcut güneş ışığı ve diğer doğal çevre koşullarından bağımsız olarak sürekli güç sağlayabileceğini" söyledi. NASA ayrıca, nükleer endüstriden derin uzay araştırma misyonları için atomik sistemlerin geliştirilmesi için “kritik bilgiler” almayı umuyor. (RT)