Uluslararası Ceza Mahkemesi Perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma bakanı Yoav Gallant hakkında, savaş suçları işledikleri sebebiyle tutuklama kararı çıkarttı. 

İsrail Başbakanı ve eski Savunma Bakanı; sivilleri kasten vurmak, açlığı silah olarak kullanmak, zulüm, insanlık dışı eylemler ve cinayetle suçlanıyor. 

Tutuklama emrinden kısa bir süre sonra, İsrail Başbakanlık ofisi bir açıklama yayımladı. Ofis, kararı "UCM'in kararı Yahudi düşmanıdır ve İsrail bu saçma ve yanlış kararı kınamaktadır" ifadeleriyle değerlendirdi. 

ABD'de, kararı aynı gün kınadı. Biden, kararı "İsrailli liderler hakkında çıkarılam UCM kararları saçmalıktır" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı da, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmasını reddettiklerini bildirdi. 

ABD ŞAŞIRTMADI

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, "UCM savcılarının tutuklama emri çıkarmak için acele etmesinden endişe duymaya devam ediyoruz." diye konuştu. 

Singh, "Eğer yasal bir değerlendirmeniz yoksa en yüksek yasal organ olan UCM tarafından sunulanları nasıl reddediyorsunuz?" sorusuna karşılık "Size söylediklerimin dışında sunabileceğim daha fazla bir şey yok. Mahkemenin kararını reddediyoruz." ifadesini kullandı. 

Fakat bir çok ülke, Netanyahu ve Gallant'ın tutuklanma kararına beklenmedik bir destek verdi.

'BUGÜN GELSE TUTUKLARIZ'

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama kararlarının siyasi olmadığını söyledi.

Borrell, tüm AB üyesi ülkelerin mahkeme kararına saygı duyması ve bunu uygulaması gerektiğini vurguladı. Borrell, "AB ülkelerinin tamamı Roma Statüsü anlaşmasını onaylamış durumda" olduğunu belirtti.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılan yakalama emrinin ardından Perşembe günü yaptığı açıklama yaptı.

İtalya'nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu ülkeye gelmesi halinde tutuklayacağını söyledi.

Hollanda, İsviçre, İrlanda, İtalya ve İspanya, Roma Statüsü ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getireceklerini açıkladı.

Avusturya da aynı taahhüdü verdi. Ancak Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, ICC’nin kararını "absürt" olarak nitelendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, ICC statülerine uygun bir şekilde hareket edeceklerini belirtti. Ancak Netanyahu'nun tutuklanıp tutuklanmayacağına dair bir açıklama yapmaktan kaçındı ve bu konunun hukuki karmaşıklığına dikkat çekti.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsü, ülkesinin ICC'nin bağımsızlığına saygı duyduğunu ifade etti ancak tutuklama kararlarının uygulanacağına dair kesin bir açıklama yapmadı.

FİDAN 'UMUT' GÖRDÜ, ÜRDÜN DESTEK ÇIKTI

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ICC'nin tutuklama kararını "umut verici" ve İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı işlediği soykırım suçlarını adalete taşımak için son derece önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Sıkıyönetim ilan edilen Güney Kore'de, Savunma Bakanı istifa etti Sıkıyönetim ilan edilen Güney Kore'de, Savunma Bakanı istifa etti

Fidan, "Uluslararası hukukun uygulanması ve soykırımın cezalandırılması için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise, UCM kararlarına saygı duyulması ve uygulanması gerektiğini belirterek “Filistinliler adaleti hak ediyor” dedi.