Kasım ayında Çin'in Urumçi kentinde insanlık dışı karantina koşulları sebebiyle evlerinde kilitli kalan onlarca kişi çıkan bir yangında evlerini terk edemediği için yanarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan ölümler ve karantina koşulları Çin başta olmak üzere birçok ülkede protesto edildi. 

Protestoların bir ayağı İstanbul'da bulunan Çin Konsolosluğu önünde düzenlenmiş, barışçıl bir eylem yaparak konsolosluk yetkililerine seslerini duyurmak isteyen eylemcilere bir polis amirinin "Sizi süpüreceğiz. Sınırdışı edeceğiz sizi" sözleri kamuoyunun tepkisini toplamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamayla Uygur Türkleri'nden özür dilemiş, polis amiri hakkında soruşturma başlatılacağını söylemişti.

Protestolar esnasında polis amiri tarafından darp edilen ve kolundan tutularak itilen İparhan Uygur, Polemik TV'de Dört Köşe Programına katıldı. Türkiye'de öğrenci olduğunu, 2016 yılında annesini görmek üzere Çin'e gittiğini ve bir ay kaldıktan sonra kaçarcasına Çin'i terk ettiğini söyleyen İparhan, "Yakınlarım bana gitmemem gerektiğini söyleseler de ölümü göze alarak gittim ve bir ay annemin yanında kaldım. Bu süreçte 12-13 kez polis karakoluna çağırıldım ve ifade verdim. 2016 Ekim ayında Çin'de koşullar ağırlaştı. Telefon hattım kapandı. Annem tehlikeyi sezdi ve gitmem gerektiğini söyledi. Apar topar kaçarcasına Çin'den döndüm. Ben döndükten sonra herkesin pasaportlarını topladılar. Benim akrabalarım beni sosyal medyadan engelledi. Babam dahil buna. Bir tek annem irtibata geçmeye çalışıyordu farklı hesaplardan. Annem, "Kızım orada hiçbir şeye karışma. Sen orada en ufak bir şeye karıştığında burada bana bir şey olabilir. Ben aniden kaybolursam beni hastaneye götürmüşler demektir", dedi. Burada annem kampa alınacağını kast ediyor. Sonra kampa alınmış. 2020 yılında annem uzun süre sonra beni görüntülü aradı. Sadece 'anne, anne' diyebildim. Korkudan konuşamadık bile. Çok zorlandın mı kampta diye sordum anneme. Annem bu soruyu duyunca ağlamaya başladı. Ben neler yaşadığını ağlamasından anladım. 115 gündür Çin'de bir karantina var. İnsanlar evlerine kilitleniyor. Açlıktan ölüyorlar. Markete ulaşamıyorlar. Çin kökenli olanların kapıları kilitlenmedi. Sadece Türklerin kapıları kilitlendi. Çıkan yangında 44 kişinin öldüğü söyleniyor. Hayır asıl sayı 190'ın üzerinde." dedi. 

POLEMİK HABER/KADİR KAPLAN