Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) basın mensuplarıyla bir araya gelerek deprem hazırlık çalışmalarını anlattı. 

'SU EKSİKLİĞİ KAPIMIZI ÇALDI'

Kuraklık uyarısında bulunan Osman Gürün, “Muğla’da ve tüm Türkiye’de su feryadı başlayacak. Yağmur, su eksikliği kapımızı çaldı. Bunun iki büyük etkisi; bir, orman yangınlarının daha da yüksek seviyede risk alması, doku kurumuş vaziyette. Bir diğer etki, susuz kalma durumumuz var. Bu konuda sizlere MUSKİ Genel Müdürlüğü’müz ile hazırladığımız, ne yapmamız lazım, bunun için hangi tedbirler almamız lazım, herkese düşen görev nedir, nelere dikkat etmemiz lazım, bunlara çok önem vermemiz lazım” ifadelerini kullandı.

'BAKANLIĞIN ÇIKARDIĞI YÖNETMELİK DERHAL UYGULANMALI'

“Suyu, denizden kova ile almıyoruz” diye devam eden Başkan Gürün, “Yağmur yer altını beslemezse benim suyu bulma imkanım yok. Benim özel görüşüm; Muğla’da şu mevsimde konutlarda, villalarda havuz yapılması yanlış. Havuzların kapatılıp çiçek bahçesi haline gelmesi lazım. Yağmur suyunun toplanması ile ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin derhal uygulanması gerekiyor. Yağmur sularının toplanarak bazı ihtiyaçlarla ilgili, acil giderilmesi lazım. Örneğin yağmur suyunun rezervuar suyu olarak kullanılmasında fayda var. İçme suyunu biz rezervuarda kullanıyoruz. Bunun mutlak yapılması lazım” diye konuştu.

'TARIMSAL SULAMA YÜZDE 70'İN ÜZERİNDE'

Termik santrallerin kullandığı su miktarının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Gürün, “Tarımsal sulama yüzde 70’in üstünde, bu olmaz. Tarımsal sulamada kullanılan suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile yani damlama ve yağmurlama yapmak suretiyle tarımsal sudan tasarruf sağlamamız lazım. Onu da içme suyuna intikal ettirmemiz lazım. Anayasa’ya göre de birinci olarak tercih, içme-kullanma suyudur. Termik santrallerin soğutmada kullandıkları su oldukça yüksektir. Bazı barajların büyük bir kısmı onlara verilmiştir. Bu olmaz. Sadece soğutma için kullanılan o su içme suyu olarak kullanılabilir ama hâlâ kullanılmaya devam ediyor. Mücadelemiz devam ediyor ama soğutma suyu ile ilgili içme, içme-kullanma suyu olarak kullanılabilecek su kullanılıyor, bu olmaz” dedi.

'DEVLET SU İŞLERİ’NİN PLANLADIĞI BARAJLAR HÂLÂ YAPILMADI'

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Muğla’ya 13 tane baraj yapacağını ifade eden Osman Gürün, “Bu barajlar şu an yapılmış değil. Devlet Su İşleri ileriye dönük bir planlama yaptı ama o planı uygulama durumunda değiller. Bir barajın imalatı, barajın kapasitesi ve büyüklüğüne göre en az 3-5 sene süren bir şey. Kuraklık geldi benim kapıma dayandı ama bunların kararı çoktan alınmasına rağmen yapımı gerçekleştirilmedi” şeklinde konuştu.

'SU KITLIĞI İLE KARŞILAŞMA DURUMUMUZ VAR'

Havuzlara dikkat çeken başkan Gürün, “Muğla’nın önümüzdeki yaz ayında su kıtlığı ile karşılaşma riskimiz var. Eğer mevsim ötelenip yağmurlu mevsim önümüzdeki aylara kaymazsa büyük bir riskimiz var. Yer altı rezervlerimiz gidiyor. Bu tasarruf ile ilgili ‘Benim param var, havuzumu da doldururum, parasını da veririm’, hayır arkadaş, o para değil. Kısıtlama yapılması lazım. Bir ailenin asgari ve azami su tonajının ne olduğunun belirlenmesi lazım. Bunun üstünde kullanıyorsa, kapısının önünde araba yıkıyorsa bunlar, diğerlerinin hakkını alıyor. Bu yanlış. Birbirimizin hakkına girilmesine izin vermemeliyiz. Bu kapsamda cezai işlem uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.(ANKA)