Özbekler, 2003 yılından bu yana ülkelerinde başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevleri yapan Şevket Mirziyoyev’in görev süresinin ‘sıfırlanması’ karşılığında vatandaşlarına daha fazla sosyal koruma vaadinde bulunduğu anayasa değişikliklerini oyluyor. 

İKİ DÖNEM KURALI SİL BAŞTAN

65 yaşındaki Mirziyoyev, önceki yönetimin izolasyonist politikalarını ve polis devleti yaklaşımını terk ettiği için yurt içinde ve yurt dışında liberal bir reformcu olarak ilgi görürken, anayasanın mevcut ve önerilen yeni versiyonu art arda cumhurbaşkanlığı süresini iki ile sınırlasa da, yetkililer revize edilmiş anayasanın kabul edilmesi halinde Mirziyoyev'in görev süresinin sıfırlanacağını bildirdi.

Reform aynı zamanda cumhurbaşkanlığı süresini beş yıldan yedi yıla çıkarıyor ve bu da teoride Mirziyoyev'in 2040 yılına kadar 35 milyon nüfuslu ülkenin başında kalmasına izin verebilir.

İDAM KALKIYOR

Anayasal değişiklikler, hayata geçtiği taktirde, idam cezasını kaldırıyor ve örneğin bir kişinin polis tarafından gözaltına alınması halinde süresiz hapis cezasına karşı korumaya karşı daha fazla yasal koruma sağlayacak. 

Bazı Özbek yorumcular, yasa tasarısına daha demokratik ilkelerin ve daha güçlü bir ifadeyle dahil edilmesi çağrısında bulundular, ancak genel reform fikri ve özellikle cumhurbaşkanlığının yetkilerinin genişletilmesi muhalefetle karşılaşmadı.

19,7 milyonluk Özbekistan seçmeninin yarısından fazlası katılırsa referandum geçerli sayılacak. Oylamanın ön sonuçlarının pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER